İstanbul'da Gazze diplomasisi! Başkan Erdoğan Hamas lideri Haniye görüşmesi sona erdi

İsrail, Gazze'de katliam yapmaya devam ederken; İran-İsrail gerginliği de bölgedeki ateşi yükseltti. Şu ana kadar Gazze'de ateşkes görüşmelerinden sonuç çıkmazken, Türkiye'nin Filistin için diplomasi mücadelesi devam ediyor. Bu mücadele kapsamında Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri Türkiye'ye geldi. Başkan Erdoğan'ın Haniye ile görüşmesi sona ererken görüşme yaklaşık 2.30 saat sürdü. Öte yandan Başkan Erdoğan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'yi de kabul etti. Görüşmede, Türkiye ve Mısır ikili ilişkileri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili gelişmeler ile küresel ve bölgesel konular ele alındı.

İstanbul'da Gazze diplomasisi! Başkan Erdoğan Hamas lideri Haniye görüşmesi sona erdi
23 Nisan 2024 - 02:15
İstanbul'da Gazze diplomasisi! Başkan Erdoğan Hamas lideri Haniye görüşmesi sona erdi
Giriş Tarihi: 20.04.2024 09:29 Güncelleme Tarihi: 20.04.2024 20:16
Başkan Erdoğan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi kabul etti: Gazze masada!
Türkiye'den Gazze hamlesi! Başkan Erdoğan Haniye'yi kabul ettiCumhurbaşkanı Erdoğan'la Haniye'nin görüşmesi dünya medyasında: Türkiye'nin pozisyonu öne çıkarıldı
İsrail'in Gazze saldırılarının ardından, İran-İsrail gerilimiyle birlikte Orta Doğu'da gerilim tırmanmaya devam ediyor. Türkiye, bölgede yaşanan bu gerilimi durdurmak için hamleler yapmaya devam ediyor.Başkan Recep Tayyip Erdoğan bugün Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi kabul etti. Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile bir araya geldi.
TRHaber - Haber, Spor, Ekonomi, Magazin, Son Dakika Haberleri
Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Saat 14.30 sıralarında başlayan görüşme yaklaşık 2,5 saat sürdü. Görüşmede Başkan Erdoğan, İsrail'in Filistinlilere uyguladığı zulmün bedelini mutlaka bir gün ödeyeceğini, Türkiye'nin her zeminde Gazze'ye yönelik katliamları anlatmaya devam edeceğini, tüm çabaların bölgesel barışın anahtarı olan bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması ve bölgeye kalıcı huzurun gelmesi için sarf edildiğini ifade etti. İsrail ile İran arasındaki gerilimleri de değerlendiren Erdoğan, yaşananların İsrail'e zemin kazandırmaması gerektiğini, Batı'da İsrail'in saldırılarını sorgulayan havanın dağılmaması için dikkatleri yeniden Gazze'ye çekecek çalışmalar yapılmasının önemini vurguladı. Hamas kabulünün ardından Erdoğan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve beraberindeki heyetle Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi.

Başkan Erdoğan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’yi kabul etti: Gazze masada!İsrailGazze'de katliam yapmaya devam ederken; İran-İsrail gerginliği de bölgedeki ateşi yükseltti. Şu ana kadar Gazze'de ateşkes görüşmelerinden sonuç çıkmazken, Türkiye'nin Filistin için diplomasi mücadelesi devam ediyor. Bu mücadele kapsamında Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri Türkiye'ye geldi. Başkan Erdoğan'ın Haniye ile görüşmesi sona ererken görüşme yaklaşık 2.30 saat sürdü. Öte yandan Başkan Erdoğan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'yi de kabul etti. Görüşmede, Türkiye ve Mısır ikili ilişkileri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili gelişmeler ile küresel ve bölgesel konular ele alındı.
Türkiye’den Gazze hamlesi! Başkan Erdoğan Haniye’yi kabul etti
Filistin direniş hareketi Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail HeniyyeAnadolu Ajansı'na konuştu. Gazze'de verdikleri mücadele, dünyanın bakışı ve Cumhurbaşkanı Recep Rayyip Erdoğan'ın  Filistin davasıyla ilgili sözlerini değerlendirdi. Heniyye, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı Kuvay-i Milliye'ye benzeten açıklaması Filistin halkı için övünç kaynağıdır." dedi. 

İstanbul’da Gazze diplomasisi! Başkan Erdoğan Hamas lideri Haniye görüşmesi sona erdiOrta Doğu'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından, İsrail-İran gerilimiyle birlikte tansiyon yükselmeye devam ediyor. Gazze'de binlerce masum insanı katleden İsrail'e dünyada tek tepki Türkiye'den gelmeye devam ediyor.

Gazze için diplomasi trafiğine devam eden Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi kabul etti.

Haniye ile yapılan görüşmelerde, ateşkes için atılacak adımların yanı sıra Gazze'ye dönük insani yardımların artırılması ve daha etkin ve hızlı ulaştırılmasına ilişkin konular da ele alındı.

GÖRÜŞME SONA ERDİ

Başkan Erdoğan ile Haniye arasındaki görüşme yaklaşık 2.30 saat sürdü.

GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kabul etti.Dolmabahçe'de önemli görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haniye'yi kabul etti - Haber 7 GÜNCELCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları, insani yardımların Gazze'ye yeterli düzeyde ve kesintisiz ulaştırılması için yapılması gerekenler, bölgede adil ve kalıcı barış süreciyle ilgili konular ele alındı.

Erdoğan, görüşmede, Türkiye'nin uluslararası toplumun dikkatini Filistinlilere uygulanan zulme çekmek için diplomatik gayretlerini sürdürdüğünü ve vahşetin son bulması ile acil, kalıcı ateşkes ihtiyacının her fırsatta vurgulandığını bildirdi.

İsrail'in Filistinlilere uyguladığı zulmün bedelini mutlaka bir gün ödeyeceğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin her zeminde Gazze'ye yönelik katliamları anlatmaya devam edeceğini, tüm çabaların bölgesel barışın anahtarı olan bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması ve bölgeye kalıcı huzurun gelmesi için sarf edildiğini ifade etti.

45 BİN TONDAN FAZLA İNSANİ YARDIM SEVK EDİLDİ

Başkan Erdoğan, bu süreçte Filistinlilerin birlik içinde hareket etmesinin hayati öneme sahip olduğunu, İsrail'e verilecek en güçlü cevabın ve zaferin yolunun birlik ve bütünlükten geçtiğini, uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendiren İsrail'e karşı Filistin'in haklı davasının ve gerçeklerin daha çok anlatılması gerektiğini bildirdi.

Yaşanan acıları bir nebze dindirebilmek için Türkiye'nin Filistin'e yönelik insani yardımlarını sürdürdüğünü belirten Erdoğan, bugüne kadar 45 bin tondan fazla insani yardımın bölgeye sevk edildiğini, ticarete getirilen kısıtlamalar dahil İsrail'e yönelik bir dizi yaptırımın hayata geçirildiğini vurguladı.

ERDOĞAN, HENİYYE'YE BAŞ SAĞLIĞI DİLEDİ

İsrail ile İran arasındaki gerilimlere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşananların İsrail'e zemin kazandırmaması gerektiğine, Batı'da İsrail'in saldırılarını sorgulayan havanın dağılmaması için dikkatleri yeniden Gazze'ye çekecek çalışmalar yapılmasının önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Heniyye'ye İsrail saldırısında şehit düşen çocukları ve torunları için başsağlığı dileklerini de iletti.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan eşlik etti.

Hamas'ın Yurt Dışı Sorumlusu Halid Meşal, Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Batı Şeria Sorumlusu Zahir Cebbarin ve Hamas yetkililerinden Musa Akkari de görüşmede hazır bulundu.

BAŞKAN ERDOĞAN ŞUKRİ'Yİ KABUL ETTİ
Haniye ile görüşen Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'yi Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Görüşme saat 17.30 sıralarında başladı.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan eşlik etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, görüşmede, Türkiye ve Mısır ikili ilişkileri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili gelişmeler ile küresel ve bölgesel konular ele alındı.

Gündem Gündeminden En Güncel ve Son Dakika Haberler - TRHaber

Son dakika... Heniyye: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı Kuvay-i Milliye'ye benzeten açıklaması Filistin halkı için övünç kaynağıdır'
İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırıları sürdükçe gerilimin ve çatışmaların bölgeye yayılma riskinin bulunduğunu belirten Erdoğan, bölgenin tamamının çatışma sarmalı içine düşmemesi için İsrail-İran gerginliğinin azaltılmasının önemli, bunun için İslam ülkelerinin birlikte çalışmasının ise elzem olduğunu ifade etti.

Bölgede kalıcı çözüm için sağduyulu hareketin, stratejik aklın kullanılmasının hayati önemde olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, Gazze'deki İsrail zulmünün son bulması için de öncelikle acil kalıcı ateşkesin tesisinin ve insani yardımların Gazze'ye kesintisiz ulaşımının gerekli olduğunu belirtti.

"TEK BAŞIMA KALSAM DA FİLİSTİN HALKININ SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİM"
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında, Filistin için önemli mesajlar verdi. "Tayyip Erdoğan olarak tek başıma kalsam dahi, Allah ömür verdikçe Filistin mücadelesini savunmaya, mazlum Filistin halkının sesi olmaya devam edeceğim, devam edeceğiz." diyen Başkan Erdoğan şunları söyledi:

14 bin çocuğu öldürdüler, 14 bin çocuk… Bunlar Hitler'i çoktan geçtiler. 14 bin masum çocuğun ölümünü görmeyip, 'Hamas terör örgütüdür' diyerek İsrail'in gözüne girmeye, İsrail'e yaranmaya çalışanlara inat, biz Filistin'in bağımsızlık mücadelesini her şartta, her koşulda cesaretle savunacağız. Kardeşlerim şunu unutmayın; biz sırtımızda yumurta küfesi taşıyoruz, biz devlet yönetiyor, 85 milyonun emanetini taşıyoruz. Bazı adımlarımız görünmüyor olabilir. Bazı yaptıklarımızı anlatamıyor olabiliriz. Ancak çıkıp da bizim Filistin hassasiyetimizi sorgulayanlar, er ya da geç mahcup olacaklar, rezil olacak, tarih önünde nasıl bir haksızlık yaptıklarını göreceklerdir. Gazze'yi, tüm Filistin'i, Filistin'in şanlı istiklal direnişini gönülden selamlıyorum. 7 Ekim'den beri şehit düşen Filistin'in kahraman evlatlarını rahmetle yâd ediyorum.

HAMAS'TAN TEŞEKKÜR
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Filistin'e ve Hamas'a desteklerini ifade etmesinin ardından Hamas'tan teşekkür mesajı geldi. Hamas, Başkan Erdoğan'ın Filistin'in bağımsızlık mücadelesine verdiği desteği takdir ederek, Türkiye'ye minnettarlığını iletti.

Hamas'ın yayınladığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, Filistin halkını ve topraklarını özgürleştirme ve bağımsızlık mücadelesini sürdürme konusundaki kararlılığını yeniden teyit ettiği açıklamalarını yüksek bir şekilde takdir ediyor, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunulması gerektiğinin üzerinde durduğu için de kendisine minnettarlık duyuyoruz.

Sayın Erdoğan'ın, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı sırasındaki ulusal güçlerin rolünü, Hamas'ın meşru mücadelesinde Filistin halkını, topraklarını ve kutsal değerlerini savunma rolüyle benzetmesi, hareketin ve mücadelesinin cesurca desteklenmesinden dolayı gurur duyuyoruz.

Bu cesur açıklamalar ve Sayın Erdoğan'ın onurlu duruşu, kardeş Türk halkının tarihi ve köklü tutumunu yansıtmaktadır. Onun bu tutumu, Filistin'deki mücadelede cesur bir ses olmayı sürdürecek ve Gazze'deki insanlarımıza destek olacaktır.
Bu açıklamalar ayrıca, halkımızın topraklarını özgürleştirme, geri dönme ve bağımsız devletini ve başkenti Kudüs'ü kurma hakkını destekleme konusundaki kararlılığını göstermektedir.

MISIRLI BAKAN ŞÜKRİ DE İSTANBUL'A GELMİŞTİ
Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri İstanbul'da, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM HAYATA GEÇİRİLMELİ
Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Bakan Fidan şu ifadeleri kullandı:
Önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm formülünün hayata geçmesi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde dün Yemen'den yapılan saldırılar, vugün İran- İsrail gerilimi yarın başka bir savaş türü obürgün başka bir iç karışıklık bunların hepsi olmaya devam edecektir. Biz Türkiye olarak, Mısır gibi diğer dost ülkelerle beraber baştan beri hep aynı şeyi söyledik. Eğer bu kriz hak ettiği biçimde çözülmezse Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu türden krizler bölgemizde artarak devam edecektir.
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Haniye'nin görüşmesi dünya medyasında: Türkiye'nin pozisyonu öne çıkarıldı

Dünyanın gözü önünde eşi benzeri görülmemiş bir soykırıma imza atan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 6 ay geride kaldı. 

Hedef gözetmeksizin her yeri bombalayan İsrail, şu ana kadar 34 bine yakın masum Filistinliyi katletti.

Dünya kamuoyunun ateşkes çağrılarına kulağını tıkayan Netanyahu, sivilleri katletmeye devam ederken İsrail bu kez de İran'la savaşmaya başladı.

HANİYE, TÜRKİYE'YE GELDİ

Ortadoğu'da gerilim zirve yaparken dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere bugün Türkiye'yi ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir araya geldi. Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti. Görüşmede Gazze'de ateşkes ve insani yardım konuları ele alındı. 

KRİTİK ZİRVE DÜNYA MEDYASINDA: SAVAŞTA BİR İLK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Haniye'nin görüşmesi dümnya medyasında geniş ses getirirken uluslararası ajanslar kritik zirveyi son dakika olarak geçti. Uluslararası haber ajansı AFP, İstanbul'daki buluşmanın Ortadoğu'daki tansiyonun yükseldiği bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti. Temmuz 2023 yılından bu yana ilk kez bir araya gelen Erdoğan ve Haniye'nin görüşmesi, altıncı ayını çoktan dolduran savaşta bir ilk niteliği taşıyor. AFP, Hamas'ın siyasi politbürosuna ev sahipliği yapan Katar'ın arabuluculuktan çekilmesi halinde Türkiye'nin devreye gireceğni yazdı. Soykırımın başından bu yana Filistin halkının yanında saf tutan Türkiye'nin arabuluculuk için çabalarını artırabileceği yorumu yapıldı.

TÜRKİYE, ORTADOĞU SİYASETİNİN ANA FİGÜRÜ

Amerikan New York Times gazetesi ise, Türkiye'nin savaşta aldığı pozisyonu ön plana çıkardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gazze'de aylardır soykırım yapan İsrail'i şiddetli bir şekilde kınadığını belirten New York Times, Türkiye'nin Ortadoğu siyasetinin ana figürü olarak tanımladığını yazdı.

İKİLİ İLİŞKİLER HIZLA BOZULDU

Türkiye-İsrail ilişkilerinin son 20 yılda çalkantılı bir seyir izlediğini aktaranNew York Times, Gazze'deki işgalle birlikte ilişkilerin hızla bozulduğu değerlendirmesini yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filistin sorununun güçlü bir şekilde savunduğunu ve Netanyahu'ya kafa tutan tek lider olduğuna dikkat çeken ABD merkezli gazetenin, yanı sıra Hamas'ı bir kurtuluş örgütü olarak gördüğünü Batılı ülkelere ilan etti. Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum