Helikopter kazasında ölen Reisi için Tahran'da matem töreni! Cami kubbesine siyah matem bayrağı çekildi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki üst düzey yetkililerin helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmesi dolayısıyla Tahran'da matem töreni düzenlendi. Öte yandan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Resi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın ölümü sonrası Şah Çırak Camii'nin kubbesine siyah matem bayrağı çekildi..

Helikopter kazasında ölen Reisi için Tahran'da matem töreni! Cami kubbesine siyah matem bayrağı çekildi
20 Mayıs 2024 - 21:57

Helikopter kazasında ölen Reisi için Tahran'da matem töreni! Cami kubbesine siyah matem bayrağı çekildi

Giriş Tarihi: 20.05.2024 Güncelleme Tarihi: 20.05.2024 

İran, Irak, Pakistan... AFP dünyaya servis etti! Reisi için toplandılar

İran, Irak, Pakistan... AFP dünyaya servis etti! 3 ülkede Reisi yasıİran’da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyet helikopter kazasında hayatını kaybetti. Kaza nedeniyle İran'da 5 günlük yas ilan edildi. İranlılar Tahran'da toplanarak Reisi ve helikopter kazasında hayatını kaybedenler için gözyaşı döktü.

Helikopter kazasında ölen Reisi için Tahran’da matem töreni! Cami kubbesine siyah matem bayrağı çekildiİran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki üst düzey yetkililerin helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmesi dolayısıyla Tahran'da matem töreni düzenlendi. Öte yandan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Resi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın ölümü sonrası Şah Çırak Camii'nin kubbesine siyah matem bayrağı çekildi.

Reisi için Tahran’da matem töreni!İran’ın başkenti Tahran’da halk, dün helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyeti anmak için toplandı. Başkentteki Valiasr Meydanı’nda gerçekleşen anma programı Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Anma programına katılan İranlılar gözyaşlarını tutamazken, ellerinde “Süleymaniye selam götür”, “Bir şehide oy verdiğim için gurur duyuyorum” yazılı pankartlar ile Reisi ve kazada hayatını kaybeden İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın fotoğraflarını taşıdı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti: Bundan sonra ne olacak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki üst düzey yetkililerin helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Tahran'daki Veli Asr Meydanı'nda anma töreni düzenlendi.


Başkent'teki Veliasr Meydanı'nda düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı törende, posterleri taşınan Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekiler için dualar edildi.

Törene katılmak için meydanda toplanan halk, Reisi'nin fotoğraflarını taşıdı.

Mersiyelerin okunduğu törende bazı vatandaşların ağladığı görüldü.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Resi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın ölümü sonrası Şah Çırak Camii'nin kubbesine siyah matem bayrağı çekildi.

 

İran, Irak, Pakistan... AFP dünyaya servis etti! Reisi için toplandılar

İran’da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyet helikopter kazasında hayatını kaybetti. Kaza nedeniyle İran'da 5 günlük yas ilan edildi. İranlılar Tahran'da toplanarak Reisi ve helikopter kazasında hayatını kaybedenler için gözyaşı döktü.

İran, Irak, Pakistan... AFP dünyaya servis etti Reisi için toplandılar

İran’ın başkenti Tahran’da halk, dün helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyeti anmak için toplandı. Başkentteki Valiasr Meydanı’nda gerçekleşen anma programı Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Anma programına katılan İranlılar gözyaşlarını tutamazken, ellerinde “Süleymaniye selam götür”, “Bir şehide oy verdiğim için gurur duyuyorum” yazılı pankartlar ile Reisi ve kazada hayatını kaybeden İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın fotoğraflarını taşıdı.

Haberin Devamı

İran'ın yanı sıra IrakPakistan, Lübnan ve Suriye'de de bir günlük yas ilan edildi.

14/14

1/14

IRAK

Irak hükümeti, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi için ülke genelinde 1 günlük yas ilan etti.

İran, Irak, Pakistan... AFP dünyaya servis etti Reisi için toplandılar

İran, Irak, Pakistan... AFP dünyaya servis etti Reisi için toplandılar

PAKİSTAN

Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, Reisi'nin hayatını kaybetmesinin ardından ülkesinde bir günlük yas ilan etti.

İran, Irak, Pakistan... AFP dünyaya servis etti Reisi için toplandılar

 

İran, Irak, Pakistan... AFP dünyaya servis etti Reisi için toplandılar

CUMHURBAŞKANI VEKİLİ ATANDI

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, yayımladığı taziye mesajı mesajında İran halkına başsağlığı dileyerek, ülkede 5 gün ulusal yas ilan etti. Hamaney mesajının devamında, anayasanın 131’inci maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir’e 50 gün süreyle Cumhurbaşkanlığı yetkisinin verildiğini aktardı.

⁠HELİKOPTER KAZASI VE SONRASI

Cumhurbaşkanı Reisi, dün İran-Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katıldıktan sonra, beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle helikopter kazası geçirdi.

İran'ın talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi. Akıncı İHA'nın tespit ettiği helikopter enkazının koordinatları İran makamlarıyla paylaşıldı.

Tespit edilen noktaya ulaşan İranlı ekipler kazadan sağ kurtulan olmadığını belirledi.

Reisi'nin hayatını kaybettiğinin kesinleşmesinin ardından Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaşkanı olarak görevlendirildi.

İran anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacıyla meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurulun düzenlemeleri yapması gerekiyor.

İran'da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyinin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

Reisi hayatını kaybetti! A Haber helikopter enkazındaReisi hayatını kaybetti! A Haber helikopter enkazında

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti: Bundan sonra ne olacak?

İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, helikopter kazasında hayatını kaybetti. Aynı helikopterde bulunan Dışişleri Bakanının da hayatını kaybettiği açıklandı. Ölüm haberinin ardından Cumhurbaşkanlığı görevini cumhurbaşkanı yardımcısı Muhammed Muhbir devralacak. Reisi'nin ölümünün ardından İran'da 5 günlük ulusal yas ilan edildi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı.

Helikopterin enkazını AKINCI İHA buldu. Bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.

Başkan Erdoğan’dan Tahran’a taziye: İran’ın yanında olacağız | Akıncı İHA buldu milyonlar izledi: İşte dakika dakika sınır dışı görev

İRAN'DA 5 GÜNLÜK ULUSAL YAS İLANI

Kaza yapan helikopterde bulunan Reisi ve Dışişleri Bakanı hayatını kaybetti. Reisi'nin ölümünün ardından İran'da 5 günlük ulusal yas ilan edildi.

İran İslam Cumhuriyeti anayasası, cumhurbaşkanının hastalık, ölüm ya da parlamento tarafından azledilip görevden alınması gibi nedenlerle görevlerini yerine getiremediği durumlar için basit bir çözüm sunuyor.

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti: Bundan sonra ne olacak

Buna göre cumhurbaşkanı yardımcısı - bu durumda Muhammed Muhbir - ülke işlerini yürütmek; parlamento ve yargı başkanlarıyla birlikte en fazla 50 gün içinde yeni bir cumhurbaşkanı seçimini yapmakla yükümlü.

Bu da ancak İran'daki tüm devlet meselelerinde son söze sahip olan dini liderin onayıyla gerçekleşebiliyor.

Devlet medyasının Cumhurbaşkanı Reisi'nin öldüğünü doğrulamasıyla birlikte İran'daki rejim, böyle bir seçim düzenlemek için harekete geçecek. Halk arasında bu seçimin bir öncekinden daha fazla ilgi uyandırması muhtemel değil.

Geçen sefer, Reisi'nin karşısındaki tüm ciddi rakiplerin aday olması engellenmiş ve Reisi'nin en düşük seçmen sayısıyla (seçmenlerin yaklaşık yüzde 30'u) göreve gelmesinin önü açılmış, çoğunluk ise şaibeli bir seçim olarak gördükleri bu seçimi boykot etmişti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti: Bundan sonra ne olacak

KAZANIN NEDENİ BELLİ OLDU

İran Devlet Televizyonu, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin olumsuz hava koşulları nedeniyle kaza yaptığını duyurdu.

HÜKÜMET KURULU ACİL TOPLANDI

İran'da hükümet kurulu acil toplandı. Toplantı sonrası kurulun halka açıklama yapması bekleniyor.

ALİYEV İLE AÇILIŞ TÖRENİNE KATILMIŞTI

Tasnim konvoyda 3 helikopterin bulunduğunu ve bazı bakan ve yetkilileri taşıyan iki helikopterin güvenli bir şekilde varış noktalarına ulaştığını bildirdi.

İran’da Reisi’nin can verdiği helikopter kazasına teknik bakış! Parçalar dar alanda ve toplu, ön bölümde yanık | Ambargo ve tedarik sorunuİran'da Reisi'nin can verdiği helikopter kazasına teknik bakış! Parçalar dar alanda ve toplu, ön bölümde yanık | Ambargo ve tedarik sorunu

İran'da cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyetin can verdiği helikopter kazasına ilişkin soruşturma sürüyor. Kırıma uğrayan helikopterin ABD yapımı olması manidar bir detay olarak kayıtlara geçerken etrafa saçılan parçalar kazanın boyutunu gözler önüne serdi. A Haber'in helikopterin enkazından yaptığı tarihi yayında kazanın teknik boyutunu yorumlayan uzmanlar çok dar bir alan içerisinde tüm parçalarının mevcut olduğuna dikkat çekip helikopterin sürtünerek çarpmış olabileceğini söyledi. Bölgedeki görgü tanıkları da helikopterin 3 parçaya bölündüğünü, ön bölümün düşmenin etkisiyle yandığını söyledi. 1979 model olan hava aracının ambargo öncesi alınması ve yaşanan parça tedariki sorununun ise kazaya yol açabileceği konuşuluyor.
İran olağanüstü saatler yaşıyor... Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ve beraberindeki heyet helikopter kazasında can verdi.

REİSİ'Yİ AKINCI İHA BULDU

Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopterin enkazına Türkiye'nin görevlendirdiği Akıncı İHA'nın da tespitleriyle 15 saatlik çalışma sonucu ulaşıldı.

İşte helikopter kazasında akıllara takılan soru işaretleri!
Feci kazada İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile birlikte Tebriz Valisi Malik Rahmeti, İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim'i Devrim Muhafızları Ordusu mensubu 2 üst düzey askeri yetkili ile 3 mürettebat can verdi.

5 GÜNLÜK MİLLİ YAS

İran'da 5 günlük milli yas ilan edildi. İran İstanbul Başkonsolosluğu'nda ise bayraklar yarıya indirildi.


TURKUVAZ MEDYA GRUBU VE A HABER'DEN TARİHE GEÇECEK YAYIN

Turkuvaz Medya Grubu ise bu süreçte önemli bir gazetecilik başarısına imza attı. A Haber ekibi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin can verdiği helikopterin enkazına ulaştı. Tarihe geçecek bir yayına imza attı.

Parçalara bölünen helikopter ise elim kazanın boyutunu gözler önüne serdi.

Kırıma uğrayan helikopterin ABD yapımı olması ise manidar bir detay olarak kayıtlara geçti. Bilindiği üzere helikopter ABD yapımı. Bell Helicopter tarafından üretilen Bell 412, genel maksat helikopteri olarak kullanılıyor.

PARÇALAR DAR ALANDA VE TOPLU: "SÜRTÜNEREK ÇARPTIĞININ GÖSTERGESİ"
A Haber'in enkazdan aktardığı görüntüleri yorumlayan uzmanlar, helikopterin kaza yerinde çok dar bir alan içerisinde tüm parçalarının mevcut olduğuna dikkat çekti.

Mühendis Pilot Ahmet İzgi, helikopterin parçalarının dar alanda bulunmasına ilişkin "Helikopter bütün halinde bu alana sürtünerek çarptığının bence göstergesi" değerlendirmesini yaptı.


"MOTOR ARIZASININ OLMA İHTİMALİ DÜŞÜK"

Kazaların büyük bir kısmının meteorolojik olduğunun altını çizen İzgi, "Bir motor arızasının olması çok küçük bir ihtimal. Çünkü motor durduğu zaman da inebiliyor helikopter. Bizdeki kazalara da çok benzeyen pilotun anlık bulut içinde siste kalmasından kaynaklı bir vertigo problemi ve onun sonunda panik ve panikle beraber herhangi bir ağaca çarpması vs. arka arkaya geliyor" şeklinde konuştu.
 

HELİKOPTER PARÇALARA BÖLÜNDÜ! ÖN KISMI YANDI
Bölgedeki görgü tanıkları ise helikopterin 3 parçaya bölündüğünü, ön bölümün düşmenin etkisiyle yandığını söyledi.

Mürettebatın yanarak can verdiği, Reisi ve beraberindeki heyetin çarpmanın etkisiyle can verdiği değerlendiriliyor.


1979 YAPIMI, AMBARGO ÖNCESİ ALINDI! YEDEK PARÇA TEMİNİ YAPILAMIYOR

Kaza kırıma uğrayan helikopter 1979 yapımı. Bu helikopter 1979 İslâm Devrimi'nden bu yana İran'a satılamıyordu. Daha önce de savunma ve ulaştırma bakanları ile İran'ın kara ve hava silahlı kuvvetleri komutanları uçak ya da helikopter kazalarında hayatını kaybetmişti.

Helikopterin üretici konumunda olan ABD, İran'a ambargo uyguluyor. Ambargonun sonucu olarak ABD malı helikopterlerin yedek parça temini de yapılamıyor. Bir diğer görüş ise helikopterin 45 yaşında olması ve yedek parça tedarikinde yaşanan sorunların kazaya yol açmış olabileceği yönünde.

GİRMEMESİ GEREKEN BİR ALANA HELİKOPTER NEDEN SOKULDU?


Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, "Helikopterin o dağlık bölgede kötü hava koşulları içerisinde ne işi vardı?" sorusunu yöneltti.


Ağar, "Helikopterle ilgili görevlere iştirak etmiş olan bir kişi olarak bir takım idari görevler vardır taktik görevler vardır ve bunun gibi bir takım protokol görevleri vardır. Bu bir idari görev değil. Hava koşullarını zorlamayı gerektiren bir taktik görev değil. Girmemeniz gereken bir alana bu helikopteri neden soktunuz? Ve kim soktu? 3 tane helikopter olduğu iddia ediliyor. İlginç bir şekilde diğer helikopterlere bir şey olmuyor. Önemli kişileri taşıyan helikopter düşüyor" dedi.
 

Ağar şu ifadeleri kullandı;

Şu durum şüphe çekiyor. Bu dizilim çok normal değil. Bir helikopter kazası olabilir. Helikopterler ısı farklarında arazi koşullarından iklim koşullarından sisten etkilenen intikal araçları.

Reisi gibi son derece önemli figürlerin transfer edildiği bir ortamda neden bu helikopterler tercih edildi? Neden bu dağlık alan tercih edildi? Ola ki girdiniz. Riski diğer eskortluk yapan helikopterler karşılar. Öne kim geçer? Reisi'nin helikopteri olmaz. Bir başka helikopterin biz dağa çarptığını görmemiz lazımdı. Neden Reisi'nin helikopteri çarpıyor?

BİR KAZANIN ÖTESİNDE

Bir diğer tarafıyla da iletişim kurulamaması. Bunların hepsi bir dizilim. Bu dizilimde ben çelişkiler ve tutarsızlıklar görüyorum. Bir kazanın ötesinde bir başka fotoğraf var burada.

İster kaza olsun ister kaza olmasın. İran içerisindeki güç mücadelesini İran'ın gelecekteki siyasi yapısının ve teolojik yapısının inşası başta olmak üzere pek çok parametreyi etkileyecek son derece önemli bir fotoğraf ile karşı karşıyayız.


"BELKİ DE ORADA ÖLMEDİ"

Reisi orada ölmemiştir diye bir iddia ortaya atanlara ben de bir karşı komplo cümlesi ile cevap vereyim. Belki de Reisi, orada ölmedi daha önce öldü ve burada öldü süsü verildi.

Daha önce öldü veya ortadan kaldırıldı ve burada buna bir helikopter kazası süsü verildi. Karşı komplo teorim de benim bu.

Çeşitli bakış açıları geliştirmek zorundayız. İster bir kaza olsun ister dışarıdan bir müdahale olsun şiddeti farklı olmak kaydıyla şu an İran'ın Orta Doğu coğrafyasına damgasını vuran Gazze savaşına damgasını vuran bir süreci çok ciddi bir şekilde etkileyeceğini düşünüyoruz.

KIRIMA UĞRAYAN BELL 412'NİN ÖZELLİKLERİ

Üretim yeri: ABD

Uçuş ağırlığı: 5,3 ton
 

Hız: Saatte 260 kilometre

Uçuş tavanı: 6,1 bin metre

Uçuş menzili: 980 km

Motor sayısı: 2

Mürettebat: 1-2

Yolcu kapasitesi: 13

Uzunluk: 17.1 m

Pervane açıklığı: 14.0 m

Yükseklik: 4.6 m

Pervane alanı: 154.4 m²

Boş ağırlık: 3,079 kg

Azami kalkış ağırlığı: 5,397 kg


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum