Türkiye 16 gün sonra sandık başında! Hangi illerde başa baş mücadele var? Adayların mesajları seçmene nasıl yansıyor?

Türkiye 16 gün sonra sandık başına gidiyor. 31 Mart Pazar günü 81 ilde milyonlarca vatandaş sandık başında büyükşehir, il, ilçe belediye başkanlarını ve muhtarlarını seçecek. Yerel seçim çalışmaları yoğu bir tempoyla devam ediyor. Peki 2024 seçim anketlerinde kim önde? İl il sıcak seçim yarışını A Haber’de yayınlanan Satır Arası programında uzman isimler değerlendirmelerde bulundu.

15 Mart 2024 - 01:50
Türkiye 16 gün sonra sandık başında! Hangi illerde başa baş mücadele var? Adayların mesajları seçmene nasıl yansıyor?
Giriş Tarihi: 14.03.2024 21:49 Güncelleme Tarihi: 15.03.2024 00:51
GÜNDEMahaber.com.tr - Özel Haber
Türkiye 16 gün sonra sandık başında! Hangi illerde başa baş mücadele var? Adayların mesajları seçmene nasıl yansıyor?Türkiye 16 gün sonra sandık başına gidiyor. 31 Mart Pazar günü 81 ilde milyonlarca vatandaş sandık başında büyükşehir, il, ilçe belediye başkanlarını ve muhtarlarını seçecek. Yerel seçim çalışmaları yoğu bir tempoyla devam ediyor. Peki 2024 seçim anketlerinde kim önde? İl il sıcak seçim yarışını A Haber’de yayınlanan Satır Arası programında uzman isimler değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye 16 gün sonra sandık başında!Büyükşehir Belediye başkanlarını, belediye meclis üyeleri, ilçe belediye başkanlarının ve muhtarların seçileceği seçim için heyecanı ve maratonu hız kesmeden devam ediyor. Uzman isimler A Haber'de yayınlanan Satır arası programında seçim yarışı hakkında değerlendirmelerde bulundu. İşte o programdan satır başlıkları...

Sivas adaylarında ki son durum hakkında;

"Hilmi Bilgin şu an mevcutta Sivas Belediye Başkanı AK Parti'nin yeniden adayı gösterildi ve diğer adaylardan daha önde olduğu kamuoyu araştırmalarında görüldü. Cumhur İttifakının iki adayı MHP'den Reha Kars ve AK Parti'den Hilmi Bilgin'i takip eden önemli adaylardan biri de BBP'nin adayı olan Adem UzunMuhsin Yazıcıoğlu'nun memleketi olan ve o bölgede büyük bir seçmeni olan bir parti Büyük Birlik Partisi ama şu gün itibariyle Sivas'ta yerel seçimleri kazanacak durumda değil."

Şanlıurfa adaylarında ki son durum hakkında;

"Şanlıurfa'da genellikle AK Parti ile alakalı olumsuz şeyler söyleyebilir AK Parti orada kaybedecekmiş gibi bir durum söz konusu olur fakat seçim sonrası sandıktan çıkan sonuçlara bakıldığında yüzde 60 ile kazanıldığı görülür.Şanlıurfa'nın kırmızı çizgisi Recep Tayyip Erdoğan ve bu net bir şekilde söyleyebiliriz.Zeynel Abidin Beyazgül'ün de son beş yıldır önemli hizmetleri olduğu ve vatandaşın da ciddi teveccühünün olduğunu söyleyebiliriz."

"Hem merkezi hükumet yerel uyumunun sağlanmasında kaynaklı hem de o bölgede AK Parti'ye olan hassasiyeti bildikleri için "ben zaten Ak Parti'liyim Aday gösterilmedim ama kazandıktan sonra geri döneceğim" diyerek bölgede ki seçmeni kandırmaya çalışıyorlar. Başkan Erdoğan'da bunun altını çizdi ve "trenden ineni biz tekrar trene almayız" diyerek buna vurgu yaptı."

Antalya adaylarında ki son durum hakkında;

"Antalya'da bir dönem AK Parti bir dönem de CHP olarak ilerliyor. Pragmatik ilerliyor Antalya seçmeni CHP'deki hizmetsizliği görünce AK Parti'ye geri dönüyorlar. Şu an AK Parti adayı Kepez Belediye Başkanı olan Hakan Tütüncü ve AK Parti'nin başarılı çalışmalarının artık Büyükşehir'e taşınması söz konusu.Araştırma sonuçlarında da Hakan Tütüncü'nün önde olduğunu ve seçimi de kazanacağını gösteriyor."

Manisa adaylarında ki son durum hakkında;

"Burada yarış Cengiz Ergün ve Ferdi Zeyrek arasında ilerliyor. Gürhan Özcan'ın da azımsanmayacak bir oyu olduğunu biz araştırma sonuçlarında görüyoruz. Özgür Özel Manisalı ve uzun dönem burada siyaset yaptı ve geçtiğimiz gün İzmir'de yaptığı konuşmada Manisa İzmir'e, İzmir'den daha yakın. CHP Belediyeciliği ile yönetilen İzmir'de saatlerce ulaşım çabası sarf ederken AK Parti'nin yaptığı otoyol sayesinde İzmir'e Manisa'dan çok daha kısa sürede gidilebiliyor. Cengiz Ergün'de uzun zamandır hizmet eden bir isim ve Ferdi Zeyrek'te Özgür Özel'in desteklemediği fakat aday çıkan isimlerden birisi. Buna rağmen sayın Ergün seçimde ipi göğüsleyecek gibi duruyor."

Eskişehir adaylarında ki son durum hakkında;

"Eskişehir'de son 10 yılda belediyecilik hizmetleri bakımından ciddi bir sorun yok. AK Parti'ye geçme olasılığı çok büyük olan illerden birisi. Nebi Hatipoğlu sahada çok fazla çalışma yapıyor trafik ve kentsel dönüşüm sorununu projeler üzerinden anlatıyor ve seçmen üzerinde de bu karşılık bulmuş gibi duruyor. Ayşe Ünlüce'de daha önceden Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde genel sekreterlik yapmış ve oradaki yönetimde pay sahibi olarak görünüyor. Gerçekleşemeyen projelerin müsebbipleri olarak göründüğü için şansı az duruyor."

Hatay adaylarında ki son durum hakkında;

"Deprem sonrası ilginç bir seçim süreci ilerliyor. Lüftü Savaş bu seçim için rest çekti eğer aday gösterilmez ise başka bir partiden veya bağımsız aday olarak seçime gireceğini söyledi ve CHP olarak seçimi kaybedeceksiniz dedi.Eylül ayında biz Hatay adayına ucu açık bir şekilde sadece yerel seçimlerde hangi partiye oy vereceklerini sormuştuk ve yüzde 48 ile kim olursa olsun AK Parti'ye oy vereceklerini söylediler o dönemde.Lütfü Savaş'ın da geriye bakıldığında ortaya koyduğu belediyecilikten ciddi bir rahatsızlık ve memnuniyetsizlik söz konusu. Antakya'nın içinden yetişen ve Antakya halkının da sahiplenmesi ciddi bir koz. Fakat bunun dışında da çok negatif yönleri var."

Adana adaylarında ki son durum hakkında;

"31 Mart'ta ciddi bir mercek tutulması gereken bölgelerden bir tanesi de Adana. CHP yönetiminde Zeydan Karalar mevcut belediye başkanı tekrar aday gösterildi. İYİ Parti'nin önemli bir oy alma oranı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu durumda Mehmet Fatih Kocaispir'in cumhur ittifakının kazanma ihtimali en yüksek dönemlerden bir tanesi."

Mersin adaylarında ki son durum hakkında;

"Son araştırmalarda MHP adayı olan Serdar Soydan ve CHP adayı olan Vahap Seçer arasında yüzde 4'lük bir fark gördük. Bu durum da CHP seçimi kaybediyor olarak değerlendirilebilir. DEM aday çıkarmadı ve tamamen CHP'de toplanıyorlar.

Bursa adaylarında ki son durum hakkında;

"Alinur Aktaş'ın şöyle bir avantajı var 5 yıl boyunca belediye başkanlığı yapmış ve hizmet anlamında Bursa'ya önemli çalışmaları olmuş bir isim. Bu durum da kendisinin avantaj hanesine yazılmış durumda."

Trabzon adaylarında ki son durum hakkında;

"Trabzon AK Parti'yi ciddi anlamda destekleyen şehirlerden bir tanesi. Burada Ahmet Metin Genç'in zorlanmadan seçimi kazanması söz konusu. DEM'in burada aday çıkaramamasından dolayı CHP'nin burada kazanması imkansız gibi gözüküyor."

İzmir adaylarında ki son durum hakkında;

"Hamza bey halka ulaşma ve insanlarla iletişim kurma konusunda başarılı bir siyasetçi. İzmir'in sorunlarını bilen ve farklı seçme gruplarına ulaşım sağlayan bir aday. Antalya gibi İzmir'de de AK Parti'yi bir kere deneyelim havası olacaktır. Hizmetsizlik tavan yapmış durumda ve Hamza Dağ gerçekten beklentileri karşılamış bir isim. Muhalefet medyasının 'İzmir gelsin' diyemeyeceği bir seçim olacaktır."

Ankara adaylarında ki son durum hakkında;

Ankara'da orantısız bir seçim yarışı var. Mansur Yavaş'ın açık havada reklam icralarında çok fazla kendi resmi ve ismi yer alıyor. Belediye kaynaklarının orantısızca kullanıldığını görüyoruz. Altınok kendisine yer bulmakta zorlanıyor.

İstanbul adaylarında ki son durum hakkında;

Yerel seçimlerin en merak edilen şehri İstanbul. Hemen hemen 6 seçmenden bir tanesi İstanbul'da yaşıyor ve Türkiye ortalamasına da etki edecek bir şehir. Son 5 yıldır da CHP'nin yönetimine geçmesi ile yaşam konforu 2019'un gerisine giden bir İstanbul görüyoruz. Bunların üzerine bir strateji yürütülmesi gerekiyor. Bunu yapan isim de AK Parti'nin adayı Sayın Murat Kurum. Sadece İstanbul diyerek İmamoğlu döneminde İstanbullunun nelerden geri kaldığını ve kendisi gelirse neler yapacağını ortaya koyan bir kampanya işletiyor ve karşılığını da alıyor.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum