Son dakika: Washington sokakları böyle görüntülendi! Savaş çıktı.

ABD'de tarihi seçimlerin ardından en önemli gün yaklaşırken, hafta sonu birçok şehirde koltuğu kaybeden Başkan Donald Trump destekçileri sokaklardaydı. Seçimin başa baş geçtiği Georgia, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Nevada ve Arizona eyaletlerinin başkentleriyle başkent Washington'da gösteriler vardı.

Son dakika: Washington sokakları böyle görüntülendi! Savaş çıktı.
13 Aralık 2020 - 16:26 - Güncelleme: 13 Aralık 2020 - 16:58
Son dakika... Korkulan oldu, Washington'da savaş çıktı!
Giriş Tarihi: 13.12.2020  15:21Son Güncelleme: 13.12.2020  16:14
Son dakika: Washington sokakları böyle görüntülendi! Savaş çıktı.
Son dakika haberlere göre, Trump taraftarı aşırı sağcı grup Proud Boys üyeleri ile antifaşist hareket solcu Antifa Washington sokaklarında birbirine girdi. AP, sokaklarda birbirini arayan grupların kavgasında bıçaklananlar olduğunu ve dört yaralının hastaneye kaldırıldığını aktarıyor.
 

ABD'de tarihi seçimlerin ardından en önemli gün yaklaşırken, hafta sonu birçok şehirde koltuğu kaybeden Başkan Donald Trump destekçileri sokaklardaydı. Seçimin başa baş geçtiği Georgia, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Nevada ve Arizona eyaletlerinin başkentleriyle başkent Washington'da gösteriler vardı.Joe Biden'ın seçimi kazanmasını kabul etmeyen Trump destekçileri ve şiddet eylemlerine de başvuran aşırı sağcı grup Gururlu Çocuklar-Proud Boys, başkent Washington'ı savaş alanına çevirdi.ABD bayrakları ve Trump’a destek içeren pankartlarla başkentte Washington'da yürüyüş düzenleyen binlerce gösterici, Kongre binası ve Anayasa Mahkemesi etrafında toplandı.Washington'daki protestoyu Trump taraftarı ünlü lobici Roger Stone organize etti ve Stop The Steal (Hırsızlığı Durdurun) adlı grup yürüyüşü düzenledi. Gösteride çeşitli kilise topluluklarının üyelerinden oluşan muhafazakar Cumhuriyetçiler de yer aldı.
Ancak gösterilerde kuşkusuz en dikkat çekici isim, Başkan Trump'ın 24 Kasım'da affettiği eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in de göstericiler arasında olmasıydı. Flynn, bir önceki seçimlerde Rusya parmağı ve peşinden yaşanan skandalların baş kahramanıydı, yalan söylediği için üç hafta sonra görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.FBI'ya açık açık yalan söylemekten iki ayrı hapis cezası alan Flynn, Anayasa Mahkemesi önünde protestoculara hitap etti ve 'Herkes derin bir nefes alsın' diyerek seçim sonuçlarına karşı hukuk mücadelesini sürdürme çağrısı yaptı.Sayıları 15 bini bulan göstericiler koronavirüs önlemlerini hiçe sayıp maske takmadı, Proud Boys üyelerinin birçoğu ise gösteriye üzerlerinde kurşun geçirmez yelekle katıldı.Gösteri alanında bir kamyondan bir taraftan ‘Tanrı Amerika’yı Korusun’ şarkısı çalınırken bir taraftan da Trump 2020 bayrakları ve ‘Trump Birliği’ yazılı pankartlar açıldı. Protestocular arasındaki muhafazakar topluluklar İncil’den ayetler okuyarak dua etti.Destekçilerinin düzenlediği protestolarla ilgili önceden bilgisi olmadığını söyleyen Başkan Trump, konuyla ilgili Twitter’dan paylaştığı mesajında protestoculara atfen, "Onları göreceğim" dedi.
10Gün içinde New York'a gitmek üzere Washington'dan ayrılan Trump'ın helikopteri, göstericilerin üzerinde uçtu. Bu sırada Trumpseverler helikopteri çığlıklarla selamladı.Akşam saatlerinde ise Demokrat Parti'nin kalesi olan başkent Washington'da korkulan oldu, Trump destekçileriyle karşıtları arasında ciddi çatışmalar çıktı.Reuters haber ajansı, Proud Boys üyelerinin akşam karanlığının çökmesiyle küçük gruplara bölünerek Washington sokaklarında rakiplerini aramaya başladığını bildiriyor.Trump muhalifi sol grup Antifa-Antifaşist Hareketi üyeleriyle Proud Boys'un karşılaşması fazla uzun sürmedi, taraflar sopalarla birbirine girdi.Reuters polisin kısa sürede çatışan tarafları ayırdığını ve biber gazı kullandığını aktarıyor. Polis, 23 kişinin Cumartesi akşamı gözaltına alındığını açıkladı.Washington Belediyesinin Black Lives Matter (BLM)-Siyahların Hayatı Önemlidir Meydanı adını verdiği Beyaz Saray'a çıkan sokak, çatışmanın merkeziydi.Associated Press (AP) haber ajansı, Washington'daki çatışmalarda dört kişinin bıçaklandığını ve yaralıların hastaneye kaldırıldığını duyurdu.AP, Kasım ayındaki gösterilere hazırlıksız yakalanan Antifa grubunun bu kez bisikletli üyeleriyle polisten kurtulmayı denediğini bildiriyor.Seçimi kaybeden Trump'a destek vermek için 14-15 Kasım'da Washington'da yüz binlerce kişinin katıldığı gösteriler sonrasında yine sokaklar karışmıştı. Trump destekçisi bazı gruplarla BLM ve Antifa gibi gruplar Beyaz Saray'a yakın bölgelerde karşı karşıya gelmiş, arbedeler yaşanmıştı.
19Tarihi 3 Kasım seçimlerini büyük bir farkla kaybeden Trump ve ekibinin umutları giderek azalıyor, yarın seçiciler kurulu son sözü söyleyip Biden'ı resmen başkan ilan edecek. Trump sonuçlara itiraz ederek açtığı 50’den fazla davayı da kaybetti.
 
Son dakika... Silah sesleri duyuldu! Ruslara sarıldılar...,
Hadrut çevresindeki iki köyü anlaşmaya uymayıp boşaltmayan Ermeni milisler Azerbaycan ordusu tarafından çıkarıldı, Rusya ateşkesin bozulduğunu ilk kez doğruladı. Hankendi'de ise akşam saatlerinde inanılmaz bir görüntü ortaya çıktı.
 

Dağlık Karabağ savaşının bitmesinden 32 gün sonra ilk kez ateşkes bozuldu ve silahlar ateşlendi, Ermenistan tarafında haber alınamayan kayıp askerlerin yarattığı kriz büyüyor.44 günlük savaştan tarihi bir zaferle ayrılan Azerbaycan'da, Cumartesi günü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun temsilcileri Bakü'yü ziyaret etti.Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Minsk Grubu eş başkanları Fransız Stephane Visconti, ABD'li Andrew Schofer ve AGİT Özel Temsilcisi Andrzej Kasprzyk ile görüştü. Randevuda Rusya'nın Bakü Büyükelçisi Mihail Boçarnikov da vardı.Aliyev, Dağlık Karabağ sorununu yaklaşık 30 yıl boyunca sürüncemede bırakan Minsk Grubu'na sözünü sakınmadı, uluslararası heyeti kendisinin davet etmediğini söyledi:"Ne yazık ki, Minsk Grubu çatışmanın çözümünde herhangi bir rol oynamadı ancak Minsk Grubunun 28 yıl boyunca bunu yapma yetkisi vardı. Son 17 yıldır müzakerelerin içindeyim, sonuç doğurmadı. Gerçek bu.Buraya gelmek sizin fikrinizdi. Kameralar önünde de tekrar söyleyebilirim ki Minsk Grubunu buraya davet etmedim. Ancak bana Minsk Grubu gelmek istiyor dediklerinde, 'Tamam, bir mahzuru yok. Belki bana söyleyecekleri bir şeyler vardır' dedim."Azerbaycan liderinin hedefinde Ermenistan'ın eski cumhurbaşkanları Serj Sarkisyan ve Robert Koçaryan da vardı, Aliyev ikilinin 'savaş suçlusu' olduğunu belirtti:
"Biz aslında Sarkisyan ve Koçaryan'ı yendik. Onlar tüm sorumluluğu Paşinyan'ın üzerine atmak istiyorlar. Daha önce de söyledim. Paşinyan kim ki. O, Sarkisyan ve Koçaryan rejimine karşı protesto dalgasında iktidara gelen rastgele bir adam. Bu kişinin hiçbir bilgisi veya deneyimi yoktur.Uluslararası ilişkiler ve ülke yönetimi hakkında hiçbir fikri yok. Hayatında hiçbir zaman yöneticilik yapmamış bir adam. Yani tek başına suçlanamaz. Bizi kışkırttığı, kabul edilemez şeyler yaptığı ve bunun için cezalandırıldığı doğrudur ancak biz Sarkisyan ve Koçaryan'ın ordusunu yendik."
1053 GÜN SONRA SİLAHLAR YENİDEN ATEŞLENDİ53 GÜN SONRA SİLAHLAR YENİDEN ATEŞLENDİ
Bakü'deki görüşmeden önce ise cephe hattından silah seslerinin duyulduğu haberleri geldi. 10 Kasım anlaşmasıyla çatışma hatlarına barış gücü askerleri yerleştiren Rusya, ateşkesin ilk kez bozulduğunu ilan etti.Ermenistan tarafı Hadrut çevresinde Azerbaycan ordusunun saldırı başlattığını savundu, Azerbaycan lideri Aliyev Ermeni militanların bir takım terör eylemlerine giriştiğini söyledi.Aliyev, Ermenistan'ın bile tanımadığı Dağlık Karabağ yönetimini yeniden savaş başlatmaması konusunda net şekilde uyardı: "Bu sefer onları tamamen yok ederiz. Bu kimse için sır olarak kalmamalı."Azerbaycan yerel medyası, Hocavend'e bağlı Köhne Tağlar ve Çaylaggala köylerini ateşkes anlaşmasına uymayıp boşaltmayan Ermeni milislerin söz konusu köylerden temizlendiğini bildiriyor.
Ermenistan medyası ise Köhne Tağlar ve Çaylaggala köylerindeki çatışmalarda altı askerin yaralandığını, ağır şekilde top atışlarınnı gerçekleştiğini aktardı.Bölgedeki Rus barış güçleri, ateşkesin bozulmasının ardından tansiyonun düştüğünü ve tarafların eski pozisyonlarına geri döndüğünü açıkladı.EN ÇARPICI GÖRÜNTÜEN ÇARPICI GÖRÜNTÜ 
Çatışma haberlerinin duyulmasıyla en çarpıcı görüntü ise, uluslararası toplum tarafından tanınmayan, Ermenistan'ın bile tanımadığı Dağlık Karabağ'ın başkenti Hankendi'de ortaya çıktı.Hankendi'deki Ermeniler şehirdeki Rus güçlerinin merkezi önünde protesto gösterisi düzenledi. Sloganlar atan göstericiler Rusya'dan çatışmaya müdahale etmesini istedi.Ermenistan yanlısı muhabir Neil Hauer, protestocuların Hayk Hanumyan'ın çağrısıyla toplandığını ve yaklaşık 150 kişinin barış güçlerinin karargahı önüne geldiğini aktarıyor.Rus haber ajansı Sputnik, Ermenistan Savunma Bakanı Vararşak Arutyunyan'ın Moskova'yı ziyaret ettiğini bildiriyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ermeni mevkidaşıyla Dağlık Karabağ'daki ateşkesi ele aldı.
20Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifası için her gün gösteri düzenlenen Ermenistan'da, bir başka protesto noktası Eçmiyazin şehri. 34 kayıp askerin aileleri, bir kez daha ordu karargahı önünde buluştu.BBC Azerbaycanca, 50 gündür çocuklarından haber alamayan ailelerin, Cumartesi günü gerçekleşen son gösteride askeri tesise girdiğini bildiriyor.
34 kayıp askerin ebeveynleri, eşleri ve yakınları, askerlerin zırhlı yelek ve mühimmatsız ve özel askeri eğitim alınmadan muharebe bölgesine gönderildiğini belirtiyor.Kocasının haberlerini bekleyen Susie adlı bir genç kadın, gazetecilere, iki aydır her gün orduya ve savunma bakanlığına başvurduklarını ancak yalnızca 'yarın haber verileceği' sözlerini duyduklarını söyledi.Siranush adlı bir kadın, 21 Ekim'de kardeşinden aldığı son mesajı muhabirlere gösteriyor. "Çocukları aldılar ve yolu, bölgeyi veya bizimkini bilmedikleri bir yere koydular." Zengilan çevresindeki askerin telefonu bir daha yanıt vermedi.Başkent Erivan yakınlarındaki Eçmiyazin'de kayıp askerlerin aileleri günlerdir gösteri düzenliyor ve protestolarda zaman zaman arbede yaşanıyor.10 Kasım'da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan anlaşmayla silahlar sustu, işgalciler 1 Aralık itibariyle Kelbecer, Ağdam ve Laçın'ı terk etti. BM kararlarına göre Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ yaklaşık 30 yıl boyunca Ermenistan tarafından işgal altında tutuldu.Çatışma hatları ve Laçın koridorundaki 23 ayrı noktaya 1960 Rus barış gücü askeri konuşlandırıldı, Rusya halihazırdaki son tabloyu gösteren yeni bir harita yayımladı.Dağlık Karabağ'daki çatışmalar 27 Eylül Pazar günü sabah saatlerinde Ermenistan'ın ateşkes ihlaliyle başladı. Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyordu. Bölgede 1991 yılında 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.Güney Kafkasya’da 4 bin 400 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Dağlık Karabağ (Yukarı Karabağ), Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki en büyük sorun olarak yıllardır çözüm bekliyordu. 'Dağlık Karabağ' bölgesinin kelime kökeni birkaç farklı dilin karışımından oluşuyor. İsminin içinde bulunan birkaç dil bile, bölgenin tarih boyunca farklı kültürler arasındaki geçişkenliğe nasıl maruz kaldığını başlı başına gösterir nitelikte.
30İngilizcesi Nagorny (ya da Nagorno) Karabakh. 'Nagorny' kelimesi Rusçada 'dağlık' (нагорный), anlamına geliyor. Azerbaycancada da, tıpkı Türkçe'deki gibi 'dağlık' anlamına gelen 'dağlıq' ya da 'yukarı' anlamına gelen 'yuxarı' kelimeleri ile anılıyor. Karabağ ise, Türkçe ve Farsçada ortak bir kelime olup, 'siyah bahçe' demek.10 Aralık 1991’de yapılan ve bölgede kalan Azerilerin boykot ettiği referandumda Ermeniler, Azerbaycan’dan ayrılmak için oy kullandı. Referandumun ardından Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığı ilan edildi, ancak bu girişim uluslararası toplumda karşılık bulmadı. Ermenistan ordusunun desteklediği Dağlık Karabağ Ermenileri ile bölgede yaşayan Azeriler arasındaki gerilim, bağımsızlık ilanıyla gittikçe yükseldi. Çıkan çatışmalar, 1992’de Ermenistan ordusu ve Dağlık Karabağlı Ermeniler ile Azerbaycan ordusu arasında sıcak savaşa dönüştü.
Dağlık Karabağlı Ermeniler, savaş sonunda bölgenin tümünün kontrolünü ele geçirdikleri gibi komşu yedi bölgeyi (rayon) de işgal ettiler. Böylelikle Dağlık Karabağ ile Azerbaycan'ın doğrudan temas noktaları oldukça sınırlandı. Dağlık Karabağ sorunu akademik çevrelerde yıllardır 'donmuş çatışma' olarak nitelendiriliyordu. Aralıklarla devam eden çözüm müzakerelerine rağmen hem Dağlık Karabağ-Azerbaycan temas hattında hem de Azerbaycan-Ermenistan sınırında, karşılıklı ateşkes ihlalleri sık sık tekrarlandı.Yarım milyon mülteci Azerbaycan ve Ermenistan'a sığındı, yaklaşık bir milyon insan zorla yer değiştirmek zorunda kaldı. Dağlık Karabağ çatışmaları başlamadan önce varolan bazı kasaba ve köyler tamamen terk edildi ve harabeye döndü. Azerbaycan topraklarının yüzde 14’ünden fazlası halen işgal altında.
34

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum