Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'ye çağrı: 15 maddelik çözüm önerimize var mısınız?

Türkiye'nin dört bir yanından binlerce emekli, CHP'nin Tandoğan'da düzenlediği Büyük Emekli Mitingi'nde bir araya geldi. Mitingde CHP Lideri Özgür Özel'in açıklamalarda bulundu. Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve MHP lideri Bahçeli'ye 15 maddelik çözüm önerisinde bulundu. Özel, " Sayın Erdoğan’a, Sayın Bahçeli’ye bir çağrıda bulunuyorum. 15 madde, 15’ini yapacağız, el birliğiyle yapacağız. Bu meydanın yüzünü güldüreceğiz. Var mısınız?" ifadelerini kullandı.

Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'ye çağrı: 15 maddelik çözüm önerimize var mısınız?
26 Mayıs 2024 - 16:39
Emekliler Ankara'da eylemde: Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz 
Giriş Tarihi: 26.05.2024 15:36 Güncelleme Tarihi: 26.05.2024 16:39
Binlerce emekli "Büyük Emekli Mitingi" için Tandoğan Meydanı'nda buluştu 
Türkiye’nin dört bir yanından binlerce emekli Ankara Tandoğan Meydanı'nda: "Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı"

Emekliler Ankara'da eylemde: Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara'da partisinin düzenlediği Büyük Emekli Mitingi'nde konuştu. "Hans’ın yaşadığı hayatı Hasan’dan esirgeyenlere yazıklar olsun." diyen Özel, emekliler için 15 maddelik çözüm önerisini açıkladı.

CHP, emeklilerin sorunlarına dikkati çekmek için "Büyük Emekli Mitingi" düzenlendi. Ankara'da Tandoğan Meydanı'ndaki mitinge Türkiye'nin farklı bölgelerinden binlerce emekli ve emekçi katıldı.
Özgür Özel emekli mitinginde konuştu emekliler için 15 maddelik çözüm önerisini açıkladıTürkiye'nin dört bir yanından binlerce emekli, CHP'nin Tandoğan'da düzenlediği Büyük Emekli Mitingi'nde bir araya geldi. Mitingde konuşan Özgür Özel emekliler için 15 maddelik çözüm önerisi açıkladı.

Emek 26May3CHP, emeklilerin sorunlarına dikkati çekmek için "Büyük Emekli Mitingi" düzenledi. Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen mitinge Türkiye'nin farklı bölgelerinden binlerce emekli ve emekçi katıldı
Türkiye'nin dört bir yanından binlerce emekli, CHP'nin Tandoğan'da düzenlediği Büyük Emekli Mitingi'nde bir araya geldi. Taleplerini dile getiren emekliler, "Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı", "Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz" yazılı pankartlar ve dövizler taşıdı.
Özgür Özel emekli mitinginde konuştu emekliler için 15 maddelik çözüm önerisini açıkladı

Özgür Özel emekli mitinginde konuştu emekliler için 15 maddelik çözüm önerisini açıkladıCumhuriyet Halk Partisi (CHP) geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Büyük Eğitim Mitingi’nin ardından bu hafta da 26 Mayıs’ta Ankara Tandoğan Meydanı’nda 'Büyük Emekli Mitingi' düzenledi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü, miting nedeniyle bazı yolların kapatıldığını açıklarken, Türkiye'nin bir çok illerinden mitinge katılmak için otobüsler kaldırıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren emekliler Tandoğan Meydanı'nı doldurdu. Emekliler hükümetten, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep etti.

"Emekli açım diyor onlar yurda git tatil yap diyor"

Sendika temsilcilerinin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel konuşmasına başladı. CHP liderinin konuşmasından öne çıkanlar:

"Biz konuştuk, biz anlattık, siz geldiniz. Kendi meselenize sahip çıktınız. Bugün Ankara’da iğne atsan yere düşmüyorsa bunun sahibi sizlersiniz.

Dünyanın en büyük korusunun söylediği en acıklı şarkıdır bu. Emeklinin sorununu çözmezseniz meydanlar, sokaklar bizimdir dedik. Bu sesi ya duyacaklar ya da durmayacağım, hakkınızı söke söke alacağım. Hans’ın yaşadığı hayatı Hasan’dan esirgeyenlere yazıklar olsun.

Emekli açım diyor onlar yurda git tatil yap diyor. Bu iktidar geldiği gün en düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu. Şimdi 10 bin lira 2.5 altın almıyor. Her birinizin her ay 5.5 çeyrek altınını alıp kaçan bir düzen var. Sesinizi duymazlarsa onlardan hesabı ilk sandıkta soracaksınız.

Burada emeklilerin dışında bir de emekli olamayanlar var. Staj ve çıraklık mağdurları. Çocuk stajyer olarak gitmiş, sigortası başlamış parası yatmış. Ama o günden başlatmayız deyip emekli edilmeyen mağdurlar. Astsubaylar emekli olamıyor. Emekli olunca maaş yarıya düşüyor. Yaşı dolduğunda da sefalete sürükleniyor. Her kademede görev yapanların özlük haklarını savunuyoruz.

OYAK’ta sözde TÜİK enflasyonu kadar portföy yönettik diyorlar. Bunun adı haksızlık değil, bunun adı hırsızlıktır. Yazıklar olsun. Ekonomi öncelik belirleme işidir. Ekonomik tercihler sizi kimin hükumeti olduğunuzu gösterir. Toplam 48 milyon kişiye ödenen para bütçede faize ödenenden çok daha az.

Başımızda bir gulyabani var. Gulyabani IMF değil. Ama IMF hayaleti aramıza dolaşıyor. Mehmet Şimşek, bu gulyabanini al Saray’a git. Biraz da zenginlerin penceresine gitsin o."

Emekliler için 15 maddelik çözüm önerisi

1. En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.

2. Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım.

3. İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım.

4. Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını fiyat farklarını muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım.

5. Emeklinin ortezlerinden protezlerine ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30'da 1'i; ortezde protezde en iyisi emekliye hemen ödenmeli

6. Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı.

7. Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı.

8. Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli. Onlara promosyon ödemesi yapılmalı.

9. Emekliler için emekli kart çıkarılmalı.

10. Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.

11. Emeklilikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli askerlerin sorunları çözülmelidir.

12. 65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde şoför esnafını da düşünerek onları karşı karşıya bırakmadan kanun yoluyla devlet eliyle devletin cebinden çözülmelidir.

13. Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek uygulaması kesintisi bitirilmeli.

14. Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir defaya mahsus bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmeli, bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır.

15. Vergide adalet mutlaka sağlanmalı, dolaylı vergi kademeli olarak sıfırlanmalı.

Emekliler Ankara'da eylem yaptı - Ciddi Gazete- Haberler, Son Dakika ve Güncel HaberlerCHP, emeklilerin sorunlarına dikkati çekmek için "Büyük Emekli Mitingi" düzenliyor. Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen mitinge Türkiye'nin farklı bölgelerinden binlerce emekli ve emekçi katılıyor. 
Emekliler Ankara'da eylem yaptıTürkiye'nin dört bir yanından binlerce emekliCHP'nin Ankara Tandoğan'da düzenlediği Büyük Emekli Mitingi'nde bir araya geldi. Taleplerini dile getiren emekliler, "Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı", "Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz" yazılı pankartlar ve dövizler taşıdı.
Tandoğan'da binlerce emekli CHP'nin büyük mitinginde buluştuFarklı illerden gelerek sabah erken saatlerden itibaren meydanı doldurmaya başlayan emekliler, taleplerini  dile getiren sloganlar atıyor. Mitinge, DİSK Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşunun üyeleri de katılıyor. 

Meydanda, katılımcıların ellerindeki "Emekliler için zordur geçim, Özgür Özel acele seçim", "Onurlu yaşam hakça paylaşım", "insanca hakça bir yaşam için", "Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı", "Biz torunlarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz" , "Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz" yazılı döviz ve pankartlar göze çarpıyor.   

'HÜKÜMETE KIRMIZI KART GÖSTERECEĞİZ'

Türkiye Emekliler ve EYT'liler Birliği adına  2021 Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş konuşma yaptı.

Hürkardeş "16,5 milyon emeklinin örgütlenmesi halinde 33 milyon seçmen olarak iktidarı demokratik yollarla indiririz, yeniden bir iktidar kurarız" dedi.

Hürkardeş açıklamasının tamamında şunları kaydetti:

"Yolsuzluk ve talanı meşrulaştıran bu iktidar derinleşen krizin mali yükünü ücretlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyi olmayan çalışanlara ve emeklilere yıkıyor. Biz emeklileri açlık ve yoksulluğa mahkum eden bu iktidara 31 Mart yerel seçimlerinde sarı kart gösterdik.

İleriki yıllarda kırmızı kartımızı göstereceğiz alaşağı edeceğiz. İlerleyen yaşımıza ve sağlık sorunlarımıza rağmen aylarca meydanları mesken tutarak gasp edilen haklarımızı alabilmek için direndik, direnmeye devam ediyoruz.
Emekliler Ankara’da eylemde: Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz

Türkiye’nin dört bir yanından binlerce emekli, CHP’nin Tandoğan’da düzenlediği Büyük Emekli Mitingi’nde bir araya geldi. Taleplerini dile getiren emekliler, “Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı”, “Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz” yazılı pankartlar ve dövizler taşıdı.

CHP, emeklilerin sorunlarına dikkati çekmek için “Büyük Emekli Mitingi” düzenliyor. Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda düzenlenen mitinge Türkiye’nin farklı bölgelerinden binlerce emekli ve emekçi katılıyor. 

Farklı illerden gelerek sabah erken saatlerden itibaren meydanı doldurmaya başlayan emekliler, taleplerini  dile getiren sloganlar atıyor. Mitinge, DİSK Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşunun üyeleri de katılıyor. 

Meydanda, katılımcıların ellerindeki “Emekliler için zordur geçim, Özgür Özel acele seçim”, “Onurlu yaşam hakça paylaşım”, “insanca hakça bir yaşam için”, “Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı”, “Biz torunlarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz” , “Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz” yazılı döviz ve pankartlar göze çarpıyor.   

‘HÜKÜMETE KIRMIZI KART GÖSTERECEĞİZ’

Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği adına  2021 Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş konuşma yaptı.

Hürkardeş “16,5 milyon emeklinin örgütlenmesi halinde 33 milyon seçmen olarak iktidarı demokratik yollarla indiririz, yeniden bir iktidar kurarız” dedi.

Hürkardeş açıklamasının tamamında şunları kaydetti:

“Yolsuzluk ve talanı meşrulaştıran bu iktidar derinleşen krizin mali yükünü ücretlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyi olmayan çalışanlara ve emeklilere yıkıyor. Biz emeklileri açlık ve yoksulluğa mahkum eden bu iktidara 31 Mart yerel seçimlerinde sarı kart gösterdik.

İleriki yıllarda kırmızı kartımızı göstereceğiz alaşağı edeceğiz. İlerleyen yaşımıza ve sağlık sorunlarımıza rağmen aylarca meydanları mesken tutarak gasp edilen haklarımızı alabilmek için direndik, direnmeye devam ediyoruz.

Emeklilerin örgütlenmesini istemiyorlar. 16,5 milyon emeklinin örgütlenmesi halinde 33 milyon seçmen olarak iktidarı demokratik yollarla indiririz, yeniden bir iktidar kurarız. 

Çarşı pazar yangın yeri enflasyona rağmen 10 bin lirayla geçim olur mu? Açlık sınırı 20 bin liraya, yoksulluk sınırı 60 bin liraya dayandı. Buradan saraydakilere sesleniyorum yaşayabilir misiniz? Bugün bu ülkede 60 milyon insan açlık ve yoksulluk sınırının altına yaşıyor.”

Emeklilerin örgütlenmesini istemiyorlar. 16,5 milyon emeklinin örgütlenmesi halinde 33 milyon seçmen olarak iktidarı demokratik yollarla indiririz, yeniden bir iktidar kurarız. 

Çarşı pazar yangın yeri enflasyona rağmen 10 bin lirayla geçim olur mu? Açlık sınırı 20 bin liraya, yoksulluk sınırı 60 bin liraya dayandı. Buradan saraydakilere sesleniyorum yaşayabilir misiniz? Bugün bu ülkede 60 milyon insan açlık ve yoksulluk sınırının altına yaşıyor."

ÖZGÜR ÖZEL: EMEKLİ KYK DERDİNDE DEĞİL, KİRASINI ÖDEME DERDİNDE

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de açıklamalarda bulundu.

Özel'in sözlerinden satır başları şöyle:

"Bu iktidar 2024 yılını emekli yılı ilan etmişti. 2024 yılında 1 Ocak’ta verilecek en düşük emekli maaşını 10 bin lira diye belirlediler. İngilizceye, Almancaya tercümesi olmayan bir emekli maaşına sizleri mahkum edenlere yazıklar olsun.

Almanya'dan emekli Hans Manavgat'a tatil yapmaya geliyor ama emekli Hasan amca Manavgat'ta markete bakkala girmeye korkuyor. Hans’ın yaşadığı hayatı Hasan’dan esirgeyenlere yazıklar olsun. Şimdi diyorlar ki yaz aylarında toplam kapasitesi 65 bin KYK yurdunu emekli misafirhanesi yapacaklarmış. Emekli ‘Açım’ diyor bu ‘Git tatil yap’ diyor. Hiçbiri gidemez çünkü emekliler yurtta kalma derdinde değil kirasını ödeme, karnını doyurma derdinde. Verdiğiniz maaşla kira versen aç kalırsın, karnını doyursan sokakta kalırsın.

'26 BİN LİRA EMEKLİ MAAŞINIZ OLACAKTI'

Türkiye'nin dört bir yanına geldim. Size iki şeyden bahsettim. İlki bu iktidar geldiğinde en düşük emekli maaşı bir buçuk asgari ücretti. Yani sizinle hiç uğraşmasa bugün 26 bin lira emekli maaşınız olacaktı. 26 bin liradan 10 bin liraya düşürenlerden hesap soracağım.

Bu iktidar geldiği gün en düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu. Şimdi 10 bin lira 2,5 altın almıyor. Yani her birimizin cebinden her ay 5,5 çeyrek altını alıp çalan kaçan bir düzen var. 

Burada emeklilerin dışında bir de emekli olamayanlar ve staj ve çıraklık mağdurları var. Emeklilikte kademe bekleyenler var. SSK kökenliler 7 bin 200 günde emekli olurken 9 bin gün istenen Bağ-Kur'lular var. 

Aramızda mavi bereleri ile kahramanca hepimiz için canlarını ortaya koyan emekli astsubaylar var. Astsubaylar emekli olamıyor. Çocuk okuyor, ev kira. Emekli olunca maaş yarıya iniyor. Emekli olamıyor. Yaşı dolduğunda da sefalete sürükleniyor.

'IMF HAYALETİ ARAMIZDA DOLAŞIYOR'

Her türlü ekonomik krizde, kemer sıkmada herkesin aklıma emekliler, emekçiler yoksullar geliyor.

Başımızda bir gulyabani var, IMF değil ama IMF’nin hayaleti aramızda dolaşıyor. Mehmet Şimşek, bu gulyabanini al, Saray'a götür. Emeklinin yakasından insin, birazcık da zenginlerden alsın. Türkiye'de 100 lira vergi toplanıyor bunun 64 lirası dolaylı vergiler. İkinci en büyük vergi ücretlilerden alınıyor. Kalan yüzde 10 zenginlerden alınıyor. 100 liranın 90'ını zenginden toplayacaklarına 10'unu topluyorlar. İşte kaynak buradadır.

EMEKLİYE İLK SEÇİM VAADİNİ AÇIKLADI

Geçen seçimde emeklilerden en çok oy alan oldu. Türkiye’nin birinci partisi olduk. İlk genel seçimde CHP’yi iktidar yapacağız. Biz bu seçimleri kazanacağız.

Buradan ilk seçim vaadimizi açıklıyorum. İlk 100 gün içinde yasal düzenlemeler derhal tamamlanıp emekli maaşı ilk olarak asgari ücret seviyesine sonrasında bir buçuk asgari ücret seviyesine getirilecektir. Emeklinin ekonomisi normalleşmeden Türkiye normalleşemez."


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum