Libya'da selden etkilenen bölgelerde bir yıl süreli OHAL ilan edildi! DÖS: Derne kentinde 9 bin kişi kayıp

TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar'ın Libya'ya ulaştırdığı yardım malzemeleri yetkililere teslim edildi Libya’daki sel felaketinde hayatını kaybedenler toplu mezarlara defnediliyor Libya Başbakanı Dibeybe selden etkilenen yerleri "afet bölgesi" ilan etti Libya'daki sel felaketi iklim değişikliğiyle yıkıcı boyuta ulaştı Libya'daki "Daniel" fırtınasında en büyük kayıp neden Derne'de yaşandı? DSÖ: Libya'da sellerden etkilenen bölge 1,5 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor Libya: Sel felaketi nedeniyle Cebel el-Ahdar bölgesinde yaklaşık 5 bin ev zarar gördü

Libya'da selden etkilenen bölgelerde bir yıl süreli OHAL ilan edildi! DÖS: Derne kentinde 9 bin kişi kayıp
19 Eylül 2023 - 02:24

Libya'da OHAL ilan edildi: Sadece Derne'de 9 Bin kişi kayıp 

Giriş Tarihi: 16.09.2023 Güncelleme Tarihi: 16.09.2023 

Libya'da selden etkilenen bölgelerde bir yıl süreli OHAL ilan edildi! DÖS: Derne kentinde 9 bin kişi kayıp

Libya'da meydana gelen selden etkilenen bölgelerde bir yıl süreli OHAL ilan edildi. Dünya Sağlık Örgütü ise sadece Derne'de kayıp kişi sayısının 9 bin olduğunu duyurdu.

Libya’da selden etkilenen bölgelerde bir yıl süreli OHAL ilan edildi! DÖS: Derne kentinde 9 bin kişi kayıpOrta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu. Türkiye'nin de anında yardım gönderdiği büyük felakette yaralar sarılmaya çalışılırken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), selin vurduğu Libya'nın Derne kentinde hala 9 bin kişinin kayıp olduğunu duyurdu. Son dakika haberine göre ise Libya'da selin yaşandığı bölgelerde, bir yıl süreli olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Libya Kızılay’ına göre sel felaketinde 11 bin 300 kişi hayatını kaybetti ve 10 binden fazla kişi kayboldu.

Libya'da OHAL ilan edildi: Sadece Derne'de 9 kişi kayıpOrta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde meydana gelen sel felaketiyle ilgili önemli bir karar alındı. Ülkede selin yaşandığı bölgelerde, bir yıl süreli olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

1 YIL SÜREYLE OHAL İLAN EDİLDİ

Yazılı bir açıklamayla son durum hakkında bilgi veren Ulusal Birlik Hükümetine bağlı Hastalıklarla Mücadele Merkezi Müdürü Haydar es-Sayih, ülkenin doğusunda bulunan Derne kentinde, içme suyuna kanalizasyon suyu karıştığını aktararak bu nedenle 150 kişinin zehirlendiğini belirtti.

Sayih, kentte içme suyunun tüketime uygun olmadığını, başka kaynaklara yönelmek gerektiği ifade ederek sel yüzünden zarar gören tüm bölgelerde bir yıl süreyle OHAL ilan etme kararı aldıklarını bildirdi.

DSÖ: "9 BİN KİŞİ KAYIP"

Dünya Sağlık Örgütü Libya'ya yaklaşık 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak (29 ton) tıbbi malzeme gönderildiği belirtirken temel tıbbi ekipman ile ilaç, ameliyat malzemesi ve ceset torbalarından oluşan malzemelerin bugün Bingazi kentine ulaştığını duyurdu.

Açıklamada, Derne kentinde hala 9 bin kişinin kayıp olduğu bilgisi paylaşıldı.

LİBYA'DAKİ SEL FELAKETİ

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.

Libya'nın doğu bölgelerindeki yağış miktarının son "40 yılın en yüksek seviyesinde" olduğu ifade ediliyor.

Libya'da selin yaşandığı bölgelerde, bir yıl süreli olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Ulusal Birlik Hükümetine bağlı Hastalıklarla Mücadele Merkezi Müdürü Haydar es-Sayih, yaptığı yazılı açıklamada, gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

150 KİŞİ ZEHİRLENDİ

Ülkenin doğusundaki Derne kentinde, içme suyuna kanalizasyon suyu karıştığını aktaran Sayih, bu nedenle 150 kişinin içme suyundan zehirlendiğini kaydetti.

Kentte içme suyunun tüketime uygun olmadığını, başka kaynaklara yönelmek gerektiği ifade eden Sayih, sel yüzünden zarar gören tüm bölgelerde bir yıl süreyle OHAL ilan etme kararı aldıklarını bildirdi.

DSÖ ACI TABLOYU DUYURDU

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Libya'ya yaklaşık 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak (29 ton) tıbbi malzeme gönderildiği belirtildi.

Temel tıbbi ekipman ile ilaç, ameliyat malzemesi ve ceset torbalarından oluşan malzemelerin bugün Bingazi kentine ulaştığı kaydedildi.

9 BİN KİŞİ KAYIP

Açıklamada, Derne kentinde hala 9 bin kişinin kayıp olduğu bilgisi paylaşıldı.

11 BİNDEN FAZLA CAN KAYBI

Libya Kızılay'ına göre sel felaketinde 11 bin 300 kişi hayatını kaybetti ve 10 binden fazla kişi kayboldu.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise çoğu Derna kentinde olmak üzere 38 bin 640'tan fazla kişinin evsiz kaldığını tahmin ediyor.

LİBYA'DAKİ SEL FELAKETİNDE NELER YAŞANDI?

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.

YAS İLANI

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.

Libya'nın doğu bölgelerindeki yağış miktarının son "40 yılın en yüksek seviyesinde" olduğu ifade ediliyor.

Kara gün dostu Türkiye!KARA GÜN DOSTU TÜRKİYE!

.İki dev gemi kardeş ülkeye ulaştı, Derne'den ceset kokusu yükseliyor! İşte ibretlik görüntüler

İki dev gemi kardeş ülkeye ulaştı, Derne'den ceset kokusu yükseliyor! İşte...Libya'nın doğu kentlerinde 10 Eylül'de vukû bulan kasırga ve sel, 20 binden fazla insanın ölümüne yol açtı. Özellikle Derne kenti dev bir mezarlığa dönüşürken Türkiye'den Akdeniz'e seyre çıkan TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR gemileri, yardım yükleriyle birlikte kardeş ülkeye ulaştı.

16.09.2023, 13:13

Libya'da 20 bini aşkın insanın ölmesine neden olan sel felaketi sonrası Türkiye sahip olduğu bütün imkanlarla kardeşlerinin yardımına koştu.

10 Eylül'deki 'Daniel Kasırgası', Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde büyük tahribata yol açtı. Felaketin ardından yardım malzemeleri yüklenerek Libya'ya doğru Akdeniz'de seyre çıkan TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR gemileri bu sabah Kuzey Afrika kıyılarına ulaştı. 

Gelişmeyi duyuran Milli Savunma Bakanlığı Libya halkına destek için İzmir'den yola çıkan Deniz Kuvvetlerinin TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR adlı çıkarma gemilerinin hedefine vardığını bildirdi. Gemilerde AFAD, AKUT, Sağlık Bakanlığı, Sahil Güvenlik ve itfaiye personelinden oluşan 360 görevli bulunuyor. 

OSMANGAZİ İLE BİRLİKTE ÜÇ GEMİ

Görevli personelle birlikte ambulans, TIR kurtarma ve müdahale araçlarından oluşan 122 aracın da Libya'ya ulaştırıldığı kaydedilirken MSB açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

"Ayrıca 3 sahra hastanesi ile muhtelif iaşe, barınma ve sıhhi malzemeler de Libyalı kardeşlerimiz için gemilerimizle bölgeye gönderildi. Bugün TCG OSMANGAZİ gemimiz de yardım malzemelerini Libya'ya ulaştırmak üzere İzmir'den hareket edecek. Dost ve kardeş Libya halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz."

10 Eylül'deki felaketin ardından Libya'ya 17 ülkeden 38 yardım uçağının ulaştığı belirtiliyor. Trablus hükümetine bağlı 'acil durum ve hızlı müdahale' ekibinin 'Hükümetimiz' adlı platformundan yapılan yazılı açıklamada denizden yardım getiren gemilerin Tobruk Limanı'na yanaşmakta olduğu belirtildi. 

DERNE KENTİ KOCA BİR MEZARA DÖNÜŞTÜ

Son 40 yılın en yüksek yağışının yaşandığı Libya'da, 'Daniel Kasırgası' sonrası çöllerde göletler oluştu; ülkede iç denizi andıran manzaralar ortaya çıktı. Sel felaketi en çok ülkenin doğusundaki kentlerden Derne'yi vurdu.

Kuzeyde Akdeniz ve güneyde Cebel el-Ahdar (Yeşil Dağ) tepeleriyle çevrelenen, ortasından vadi geçen Derne'nin selde uğradığı zarar, diğer kentlerin çok üstünde.

Derne'yi ikiye bölen vadi fırtınanın neden olduğu yağmur sularıyla doldu ve su seviyesi benzeri görülmemiş şekilde yükseldi.

Dolayısıyla vadideki suyu tutan en önemli iki baraj üzerinde muazzam bir baskı oluşturdu ve sel suları barajların çökmesi sonucunu doğurdu.

Çöken barajlarla birlikte evler ve araçlar enkaza dönerken, binlerce kişi de hayatını kaybetti. 100 bin nüfuslu kentin dörtte biri haritadan silindi; tarım arazileri sular altında kaldı.

Suların çekilmesiyle yaşanan yıkımın boyutu da gözler önüne serildi. Sokakların balçık deryasına ve araba mezarlığına döndüğü kentte, deniz de insan cesetleriyle doldu.

Enkazdan çıkarılan ya da kıyıya vuran cesetler toplu mezarlara gömülüyor.

HAYALET ŞEHİRDE CESET KOKUSU

Hayatta kalanların büyük kısmının kenti terk etmesiyle Derne artık adeta hayalet şehir oldu. Hava sıcaklığının nispeten yüksek olması nedeniyle hâlâ enkaz altında olan cesetler de kokmaya başladı.

Felaket nedeniyle elektrik ve su kesintilerinin yaşandığı kentte arama kurtarma ekipleri ise tüm zorluklara rağmen cesetleri çıkarmaya devam ediyor.

Libyalı yetkililerin açıklamalarına göre sadece Derne'deki can kaybı 12 Eylül itibarıyla 5 bin 300'e ulaştı. Kayıp kişi sayısı 10 bini geçerken ölü veya kaybın 20 bini geçeceği tahmin ediliyor. 

30 BİN İNSAN YERİNDEN OLDU 

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Libya temsilciliği, sel felaketine ilişkin yayımladığı raporda, Derne'de yerinden edilenlerin sayısının 30 bin olarak tahmin edildiğini ancak bu sayının 'muhtemelen daha yüksek olduğunu' ifade etti.

Raporda, Derne'de afetten en çok sahil bölgelerinin etkilendiği ve ilk belirlemelere göre 2 bin 217 yapının sel sularına maruz kaldığı kaydedildi.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.

Yardımlarına ilk Türkiye koştu! Karar verildi: Libya'ya uzun süreli yardım...

Gündem

Yardımlarına ilk Türkiye koştu! Karar verildi: Libya'ya uzun süreli yardım...Fransız Liberation gazetesinden alçak karikatür: Libya'daki sel felaketiyle böyle...

Dünya

Fransız Liberation gazetesinden alçak karikatür: Libya'daki sel felaketiyle böyle...Türkiye yardım elini uzattı: UMKE ve UMKE Atak ekipleri Libya'da yaraları sarıyor

Dünya

Türkiye yardım elini uzattı: UMKE ve UMKE Atak ekipleri Libya'da yaraları sarıyorAsrın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Libya'da son durum ne?

Dünya

Asrın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Libya'da son durum ne?Felaketin eşiğinden döndük! Kasırga Adana ve Mersin'i teğet geçti

Gündem

Felaketin eşiğinden döndük! Kasırga Adana ve Mersin'i teğet geçti

İki dev gemi kardeş ülkeye ulaştı, Derne'den ceset kokusu yükseliyor! İşte...

Dünya

İki dev gemi kardeş ülkeye ulaştı, Derne'den ceset kokusu yükseliyor! İşte..


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları