Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi! Açılışını Başkan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve savunma sanayisinin gücüne güç katacak olan Türkiye'nin ilk bor karbür tesisinde hazırlıklar tamamlandı. Dev tesis, bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılarak faaliyete başlayacak. Tam kapasite çalıştığında 279 kişiye istihdam sağlayacak dev tesiste yılda bin ton bor karbür üretilecek. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili detayları anlattı. Keleşer, "Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye’nin borusu ötecek." ifadelerini kullandı. Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez, A Haber canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, "Dünyadaki bor kaynaklarının yüzde 73'ü bizde." ifadelerini kullandı. Başkan Erdoğan kritik tesisin açılış töreninde konuştu. Burada yaptığı konuşmada Başkan Erdoğan "Vatandaşımızın "Baba, bizi bunlara bırakma" ifadesi sorumluluğunuzu arttırıyor. Bunlara vatandaşımız bırakılır mı? Biz can derdindeyiz, onlar can derdinde. " dedi.

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi! Açılışını Başkan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi
20 Mart 2023 - 01:48

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi! Açılışını Başkan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi

Giriş Tarihi: 19.03.2023 Güncelleme Tarihi: 19.03.2023 

Son dakika: Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi açıldı! Başkan Erdoğan: Dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer alıyoruz

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi Bandırma'da açıldı

Dünyada küresel pazar büyüklüğü 60 milyar dolar olan bor karbürün Türkiye’de açılan tesisinde yılda 1000 ton bor karbür üretilmesi planlanıyor. Bor karbürün savunma sanayinin gücüne güç katması bekleniyor.

Dünya bor rezervinin yüzde 73'üne sahip Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde açıldı.

Savunma sanayisinin gücüne güç katacak bor karbür tesisinde yılda 1000 ton bor karbür üretilecek.

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi! Açılışını Başkan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve savunma sanayisinin gücüne güç katacak olan Türkiye'nin ilk bor karbür tesisinde hazırlıklar tamamlandı. Dev tesis, bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılarak faaliyete başlayacak. Tam kapasite çalıştığında 279 kişiye istihdam sağlayacak dev tesiste yılda bin ton bor karbür üretilecek. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili detayları anlattı. Keleşer, "Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye’nin borusu ötecek." ifadelerini kullandı. Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez, A Haber canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, "Dünyadaki bor kaynaklarının yüzde 73'ü bizde." ifadelerini kullandı. Başkan Erdoğan kritik tesisin açılış töreninde konuştu. Burada yaptığı konuşmada Başkan Erdoğan "Vatandaşımızın "Baba, bizi bunlara bırakma" ifadesi sorumluluğunuzu arttırıyor. Bunlara vatandaşımız bırakılır mı? Biz can derdindeyiz, onlar can derdinde. " dedi.

Son dakika: Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi açıldı! Başkan Erdoğan: Dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer alıyoruz

Son dakika haberi: Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi için nefesler tutuldu. Savunma sanayisinin gücüne güç katacak dev proje Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete girdi. Bor karbür tesisi açılış töreninde konuşan Başkjan Erdoğan, "Bor karbür ülkemize stratejik katkı sağlamaktadır. Ambargoların bize yaşattığı kayıplar giderilecek." ifadelerini kullandı. Bor karbürün pek çok alanda kullanıldığını belirten Başkan Erdoğan, "Kütahya Emet'te 5 bin ton kapasiteli yeni bor karbür tesisi" kuracağız." dedi.

Son dakika: Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi açıldı! Başkan Erdoğan: Dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer alıyoruz

Son dakika haberleri: Başkan Erdoğan, Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Bor karbürün Türkiye'ye stratejik katkı sağladığını belirten Başkan Erdoğan, "Ulaşımdan enerjiye, spordan sosyal güvenliğe kadar her alanda ülkemize kazandırdığımız güçlü altyapı bu avantajımızın temelini ulaştırıyor." dedi.

Başkan Erdoğan ayrıca, Kütahya'nın Emet ilçesinde 5 bin ton kapasiteli yeni bir bor karbür tesisinin kurulacağını açıkladı.

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi açıldı! Başkan Erdoğan: "Dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer alıyoruz" | Video

Başkan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

"AMBARGOLARIN BİZE YAŞATTIĞI KAYIPLAR GİDERİLECEK"

"Bor karbür, zırh aşınmaya dayanıklı mekanik parça üretimi gibi uygulama alanları da savunma sanayiinin vazgeçilmezidir. Personel yeleklerinden korunaklı levhalara kadar pek çok yerde bu ürünleri görmek mümkündür.

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi açılıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalarBor karbür ülkemize stratejik katkı sağlamaktadır. Ambargoların bize yaşattığı kayıplar giderilecek. Türkiye hem lojistik avantajları hem yetişmiş insan gücü kapasitesiyle avantajlı bir yerde duruyor. Ulaşımdan enerjiye, spordan sosyal güvenliğe kadar her alanda ülkemize kazandırdığımız güçlü altyapı bu avantajımızın temelini ulaştırıyor.

"FELAKETİN İZLERİNİ SİLECEĞİZ"

Ne yaşadığımız tabii afetler ve diğer engeller bizi hedeflerimizden uzaklaştıramaz. Son yıllarda zorlu sınamalardan geçtiğimzi gerçektir. Covid-19 nedeniyle 2 yıl sıkıntılar çektik.

Bu sıkıntının üstesinden gelirken 6 Şubat depreminin yıkıntıları arasında kaldık. Aşırı yağışların sebep olduğu seller deprem bölgesine felaket üstüne felaket yaşattı. Rabbim hayatını kyabeden bütün kardeşlerimize rahmetiyle muamele eylesin.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruzTürkiye'nin ilk bor karbür tesisi için nefesler tutuldu. Savunma sanayisinin gücüne güç katacak dev proje Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete giriyor. Başkan Erdoğan açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu.

Törende açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Ülkemizin stratejik ürünleri arasında yer alan bor madeninin katma değerini 300 kat artıracak tesisimizin açılışında bir aradayız.

Ülkemizin ilk dünyanın sayılı işletmelerinden biri olacaktır. Bor karbür, özellikle zırh alanında, savunma sanayinin vazgeçilmezidir. Tesisimizde yapılacak 1000 ton üretim iki bin kata kadar varan değer artışı sağlayacaktır

Savunma sanayimizin ihtiyaçları başta olmak üzere gizli açık ambargoların hamle kayıplarını iyi biliyoruz.
Sadece Eti Maden'de yapılan çalışmalar bile başarının konusudur.

Ferrobor tesisimiz de bu sene içinde hizmete girecektir. Ülkemizin tüm değerlerini harekete geçirmekte kararlıyız.

Türkiye her gelişme ve gelişmiş ülke pazarlarına yakınlığı, insan gücü ve hammadde imkanı ile avantajlı bir yerde duruyor.

Türkiye Yüzyılı vizyonu ile ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisine çıkarma hedefimize sıkı sıkıya bağlıyız.

Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin arasında kaldık. Depremlerde ve sellerde yitirdiğimiz canların acıları yüreğimizi yakıyor. Hayatını kaybeden tüm canlarımıza rabbim merhameti ile muamele eylesin.

Bir taraftan çadır kentler, diğer taraftan konteyner kentlerle bir an önce vatandaşlarımızı şu kar ve kışta açıkta bırakmayacağız.

Milletçe kol kola vererek Allah'ın izni ile bu felaketin izlerini sileceğiz. Vatandaşlarımızdan bir yıl müsaade istedim. İnşallah 1 yıl içinde konutlarımızı bitireceğiz. Derdimiz vatandaşlarımızı açıkta bırakmamak.

"BABA, BİZİ BUNLARA BIRAKMA"
Vatandaşımızın "Baba, bizi bunlara bırakma" ifadesi sorumluluğunuzu arttırıyor. Bunlara vatandaşımız bırakılır mı? Biz can derdindeyiz, onlar can derdinde.

Cumhur İttifakı olarak Devlet Bey ile bölgeyi dolaştık. Yeni şehirlerimizi inşa ederek Türkiye Yüzyılı'nı ihya edeceğiz. İşte onlar ne ile uğraşıyor biz ne ile uğraşıyor. Bütün bunları başarana kadar bize durmak, başka yöne bakmak bize haramdır.

Deprem bölgesindeki yaraları sararken, yeni şehirlerimizi inşa ederken diğer projelerimizi de ihmal etmiyoruz. 60 yıllık hayalimiz olan Türkiye'nin otomobili onlardan biridir.

Karadeniz gazını yakında milli sisteme bağlıyoruz. Ülkemizi, taşıması-üretimi ile doğal gaz merkezi yapma yolunda hızla ilerliyoruz. Akkuyu Nükleer Santral de bunlardan biridir. Ana muhalefet ve yanındakiler Akkuyu'yu gezmek istiyor; arkadaşlarımıza 'gezdirin' diyorum. Gidip geziyorlar, beğeniyorlar, sonra da 'yaptırmayacağız' diyorlar. Yeşil enerji noktasında adımlar atıyoruz, bunlar ise 'yaptırmayacağız' diyor. Yarın elektrikler bunların döneminde nasıl kesiliyorsa yine aynı noktaya düşeriz.

Yusufeli Barajı da bunlardan biridir. Yeşil enerji barajıdır. Bu baraj sulamada da istenildiği şekilde kullanılacak bir kaynaktır. Güneş ve rüzgar başta olmak üzere çok iyi bir yerdeyiz.

Dünyada artık parmakla gösterilen bir ülkeyiz. Göreve geldiğimizde yüzde 20 idi savunma sanayinde bizim potansiyelimiz. Şimdi yüzde 80. Nereden nereye. Daha da pekiştireceğiz.

Dostlarımızla tek yürek, tek bilek olarak kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz.

Ne söz verdiysek hepsini Cumhur İttifakı olarak tek tek hayata geçireceğiz.

Dünya bor rezervinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye, bu alanda attığı adımlarla dikkati çekiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde, Eti Maden tarafından yapılan çalışmalarla bor madeninin katma değerli yolculuğu hız kesmeden sürüyor.

Geçen yıl 1 milyar 321 milyon dolarlık satış geliriyle rekor kıran Eti Maden, katma değerli borlu ürün dönüşümüyle yeni rekorlar yolunda hız kesmeden ilerliyor.
Bu kapsamda cevherin, borik asite dönüşümüyle başlayan süreç, borik asitten bor karbür üretimi ile devam ediyor.

YILLIK BİN TON KAPASİTE

Milli enerji ve maden politika kapsamında 2019'da temeli atılan Türkiye'nin ilk bor karbür tesisinde hazırlıklar tamamlandı.

Tam kapasite çalıştığında 279 kişiye istihdam sağlayacak dev tesiste yılda bin ton bor karbür üretilecek.

Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.

YENİ BOR KARBÜR TESİSİ İÇİN ADRES KÜTAHYA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de son yıllarda Türkiye'nin borda attığı adımların meyvelerini toplamaya başladığını söyledi.

Önceden borun çıkarıldığı gibi cevher olarak çok düşük fiyata ihraç edildiğini anımsatan Dönmez, "Şimdi bor cevherini borik asite ve atıklarını da lityuma dönüştürüp satıyoruz. Bunun dışında kullanım alanlarını da artırıyoruz. Nitekim bu attığımız adımlar bize rekorlar getiriyor. 2 yıl üste üste bor ihracatında rekor kırdık. Yeni rekorlar için yeni tesisler ve katma değerli ürün portföyünü artması gerekiyordu. Bu tesisle bunu da yapmış olacağız." dedi.

Tesisin yapım aşamasında pandemide oluşan tedarik sıkıntısına rağmen hız kesmediklerini vurgulayan Dönmez, böylesine stratejik bir tesisin Türkiye'ye katkısının maddiyatın ötesinde olduğunu vurguladı.

Bor cevherine göre bor karbürün kıyaslamasını yapan Dönmez, "Bor cevherindeki katma değer, borik asit gibi rafine ürünlerde 7 katına, bor karbür gibi ürünlerde 300 katına, bor karbürün kullanıldığı zırh sektöründe 2 bin katına, hatta roket nozul yapımı sektöründe 35 bin katına çıkmış oluyor." diye konuştu.

Dünya genelinde Rusya, Çin, ABD ve Almanya'dan sonra Türkiye'nin de bor karbür üreten ülkeler arasına girdiğini belirten Bakan Dönmez, bu ürünle Türkiye'nin madencilikte bir üst lige çıktığını aktardı.

Dönmez, Kütahya Emet'te de yıllık 5 bin ton kapasiteli yeni bir bor karbür tesisiyle ilgili çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.

ENERJİ BAKANI A HABER'DE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklamalardan satır başları;

Dünyadaki bor kaynaklarının yüzde 73'ü bizde.

Tesiste yılda 1.000 ton bor karbür üretilecek.

Güvenlik personelinin zırh ihtiyacı için kullanılacak.

ETİ MADEN GENEL MÜDÜRÜ A HABER'DE ANLATTI

ETİ Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili detayları anlattı.

İşte o açıklamalardan satır başları;

Bor cevherimizi bu tesisimizde daha önce borik aside çeviriyorduk. Dünyaya 2.7 milyon ton yaklaşık 1.321 milyar dolarlık bir ciroyla 2022'de satıyorduk şimdi bor karbüre dönüştüreceğiz böylece tonu 120-150 dolar olan cevheri 1.000-1.200 dolar borik aside ve 35-45 bin dolar arasında bor karbür tozuna çevireceğiz.

Roket nozulunda da yaklaşık 241 gram 1.000 dolar tonu 4.1 milyon dolara gelen bor karbürden sonraki süreç.

Zırh parçası olarak kullandığınızda tonu 300 bin dolara gelen bir süreç.

Dünyada bor pazarı yaklaşık 4 milyon ton 2 milyar dolar değerinde bir bor pazarından bahsediyoruz. Eti Maden olarak Türkiye'miz bu bor pazarında yüzde 60'ın üstünde bir pazar payı var.

"TÜRKİYE'NİN BORUSU ÖTECEK"

Bahsettiğimiz bor seramiklerinin pazarı 60 milyar dolar. Biz bu 60 milyar dolarlık pazardan ülkemize 5-10-15 yıl içinde ciddi rakamları yatırım olarak getirmeyi hedefliyoruz. Bu fabrikanın önemi budur.

Bu değer zincirlerini böyle artırarak bordaki katma değeri ülkemize kazandırmış olacağız. Kısacası Türkiye Yüzyılı'nda Türkiye'nin borusu ötecek.

Felaketin izlerini sileceğiz. Bir yıl içerisinde kalıcı konutları bitireceğiz. Çadır kentten konteyner kentlere ve bir taraftan da prefabrik evlere vatandaşlarımızı açıkta bırakmamak derdindeyiz.

MUHALEFETE TEPKİ

Bunların derdi başka. Vatandaşımızı bunlara bırakır mıyız? Biz can derdinde onlar mal derdinde.

YENİ BOR KARBÜR TESİSİ KURULACAK

Kütahya Emet'te 5 bin ton kapasiteli yeni bor karbür tesisi kuracağız."

DÜNYA BOR REZERVİNİN YÜZDE 73'Ü TÜRKİYE'DE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dünya bor rezervinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye'de, Eti Maden geçen yıl 1 milyar 321 milyon dolarlık satış geliriyle rekor kırdı.

Türkiye'nin ilk ve stratejik tesislerinden biri olacak, savunma sanayisinin gücüne güç katacak Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

YILDA 1000 TON BOR ÜRETİLECEK

Toplamda tam kapasite ile çalışıldığında 279 kişinin istihdam edileceği tesiste, yılda 1000 ton bor karbür üretimi yapılacak. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür, başta savunma sanayii olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bakan Dönmez şu ifadeleri kullandı:

"SAVUNMA SANAYİİNDE KULLANILACAK"

Türkiye'nin ilk Bor-Karbür tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Bandırma'da açılacak. Tesiste yılda bin ton Bor-Karbür üretilecek.

Cevherden son ürüne kadar 300-400 kat arttırılmış fiyatına satıyoruz. Bor'u artık cevher olarak satmıyoruz. İşleyip değerini artırıp öyle satıyoruz. Bor-Karbür'ü yine kesicilerde, fren balatalarında kullanabiliyoruz. Yüksek sıcaklığa ve aşınmaya dayandığı için yüksek sıcaklıklardaki fırınlarda kullanabiliyoruz.

"DÜNYADA KÜRESEL PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 60 MİLYAR DOLAR"

Çok geniş bir alanda kullanılabilecek bir ürün. Dünyada küresel pazar büyüklüğü 60 milyar dolar.

Borda dünya rezervlerinin yüzde 73'ü Türkiye'de. Sadece miktar değil, en kaliteli bor cevheri de bizde. Dolayısıyla borun kullanıldığı ürünler için yatırımcıya gelin buraya yatırım yapın dedik. Bora dayalı bir sanayileşme hedefimiz var. Bordan mamül ürünleri daha fazla ihraç ediliyor olacağız.

BOR ATIKLARINDAN DA LİTYUM ÜRETİMİ

Yıllık 700 tonluk endüstriyel ölçekli Lityum tesisimizi de kuracağız. Başta taşıdığımız cihazlar, telefonlar tabletler, elektrikli otomobiller... Enerji depolama ihtiyacını doğurdu. Lityum da bu anlamda en popüler malzemelerden birisi. Borun içinde Lityum vardı fakat bunu dönüştürme teknolojisi gelişmemişti. Şimdi bunu geliştirdik. Bunu ilk önce ülkemiz için kullanacağız. Üretime göre ilerde ihraç da edilebilir.

Kütahya'da bu tesisin 5 kat daha büyüğünü planlıyoruz. Böylece pazar payımız daha da artmış olacak. Dünyada bor-Karbüre olan ilgi giderek artacak. Buradaki üretim hedefimiz 5 bin ton. Zamanla bu hedefler yükselecek. Yurt dışı yatırımcılar da ilgiyle takip ediyorlar. Gelip ziyaret etmek, yatırım yapmak istiyorlar.

Türkiye, bu sanayi yolculuğuna yeni çıkmış değil, sanayide rekabetçi tesislerimiz şu anda var. Şimdi borla birlikte neden yan sanayi de gelişmesin?"

Borda yeni dönem başlıyorBORDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Enerji Bakanı A Haber’deENERJİ BAKANI A HABER'DE

Türkiye’nin borusu ötecek"TÜRKİYE'NİN BORUSU ÖTECEK"

Türkiye için yeni bir adımTÜRKİYE İÇİN YENİ BİR ADIM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum