TSK'nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı'nın habercisi

Yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin Alt Yapı Projesi'nde sona gelindi. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE'nin fırlatma için ertelenmelerinin yaşanmasının ardından "İMECE uydusu ne zaman fırlatılacak?" soruları merak konusu oldu. İMECE'nin ertelenen fırlatma operasyonu bugün saat 09.47'de başarıyla gerçekleştirildi. Başkan Erdoğan, "İMECE uydumuzu her şeyiyle kendimiz yaptık. Yerli ve milli imkanlarla geliştirdik.

TSK'nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı'nın habercisi
15 Nisan 2023 - 11:02

Son dakika: Türkiye’nin ilk metrealtı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE yörüngeye fırlatıldı

Giriş Tarihi: 15.04.2023  09:33 Güncelleme Tarihi: 15.04.2023  11:05

TSK'nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

Yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin Alt Yapı Projesi'nde sona gelindi. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE'nin fırlatma için ertelenmelerinin yaşanmasının ardından "İMECE uydusu ne zaman fırlatılacak?" soruları merak konusu oldu. İMECE'nin ertelenen fırlatma operasyonu bugün saat 09.47'de başarıyla gerçekleştirildi. Başkan Erdoğan, "İMECE uydumuzu her şeyiyle kendimiz yaptık. Yerli ve milli imkanlarla geliştirdik. Sadece Türkiye üzerinden değil, dünyanın herhangi bir yerinden görüntü alabilecek.' ifadelerini kullandı.TSK’nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE'nin fırlatma operasyonu, salı günü yapılan ertelemenin ardından dün de fırlatmaya 27 saniye kala hava koşulları nedeniyle yeniden ertelenmiş, SpaceX'in açıklamasında hava koşullarının takip edildiği belirtilmişti.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'yi fırlatma operasyonu saat 09.47'de başarıyla gerçekleştirildi.

TSK’nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE'nin uzaya fırlatılmasına ilişkin bir video mesaj yayımladı.

Erdoğan, mesajında şunları kaydetti;

Bugün sizlere müjdeli bir haber daha vermenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Deprem afeti ile sarsıldığımız zor bir dönemde ülkemizin uzay yarışında tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Mühendislerimizin yıllardır gece gündüz üzerinde titizlikle çalıştığı İMECE Yer Gözlem Uydusu'nu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İMECE uydusu açıklaması

Son dakika: Türkiye’nin ilk metrealtı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE yörüngeye fırlatıldıSon dakika haberleri... TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yörüngesine fırlatıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, "Ülkemize stratejik kabiliyet katacak" dedi.

Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE'nin fırlatma operasyonu, salı günü yapılan ertelemenin ardından dün de fırlatmaya 27 saniye kala hava koşulları nedeniyle yeniden ertelenmiş, SpaceX'in açıklamasında hava koşullarının takip edildiği belirtilmişti.TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen, Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin ertelenen fırlatma operasyonu saat 09.47'de yapıldı.

BAŞKAN ERDOĞAN: ÜLKEMİZE STRATEJİK KABİLİYET KATACAK

İMECE'nin uzaya fırlatılmasının ardından açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, "Bugün sizlere müjdeli bir haber daha vermenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Deprem afeti ile sarsıldığımız zor bir dönemde ülkemizin uzay yarışında tarihi bir ana şahitlik ediyoruz.

Mühendislerimizin yıllardır gece gündüz üzerinde titizlikle çalıştığı İMECE Yer Gözlem Uydusu'nu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladık.

Türkiye'ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydumuzun tasarımından üretimine, uzaya fırlatılışına kadar bütün aşamalarında emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyorum. Rabbime böyle bir başarıyı daha milletimize yaşatma imkanı verdiği için hamdediyorum.

Ülkemizi küresel teknoloji liginde en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz. " ifadelerini kullandı.

BAKAN AKAR: ÇOK ÖNEMLİ BİR YETKİNLİĞİ KAZANACAĞIZ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar şu ifadeleri kullandı: "3 teşebbüsten sonra sıkıntılar yaşadık ama inşallah bunu sonuçlandıracağız. Uzay konusunda bir şeyler yapmamız gerektiğini, geldiğimiz noktada buna duyarsız kalamayız, ilgisiz kalamayız. Kara, deniz, hava kuvvetleri dahil diğer kuvvetlerinde uzayın etkisi olduğunun bilincindeyiz.

Bu yapacağımız çalışmayla önemli bir yetenek kazanacağız. Ülkemizin, milletimizin ciddi bir kazanımı olacak. Çok yakın bir zamana kadar çeşitli yayınlarda uzaydan tenis topu görünüyor gibi imrenerek baktığımız durumlar vardı. Geldiğimiz noktada biz de bunu görebilecek hale geleceğiz. İMECE ile beraber çok önemli bir yetkinliği kazanacağız.

"ÜLKEMİZE, SİLAHLI KUVVETLERİMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUZ"

Bütün kurumlarımızla burada yararlanacaklar. Uzayla birlikte uzaydaki gücümüze güç katacak varlığımız. Hava kuvvetlerimiz yakından ilgilenmekte. En etkin şekilde faaliyete geçtikten sonra hem yönetimi ve çıkan üretimi etkili kurumlarda paylaşılması önemli bir husus olacak. Savunmayla alakalı ihtiyaçlarımız vardı. Bu uydu buna cevap verecek.

Türkiye'nin büyük ve kuvvetli olması sadece bizimle alakalı değil, içinde bulunduğumuz NATO içinde değer. Bize verilen bütün sorumlulukları da yerine getirdik.

Bu manada geldiğimiz nokta önemli. Biz bunu da yeterli bulmuyoruz. Çok çalışıp daha ilerilere gidebileceğimize inanıyoruz. Biz bu heyetle çok daha başarılı çalışmalar bekliyoruz. Türkiye'nin artık uzayda da barışçıl yöntemler ve varlığını göreceğiz. Bugün fırlatacağımız uydu ile gelişim zincirinde bir halkayı daha yerine koyacağız.

Bu çalışmalardan dolayı bütün arkadaşlarımı en içten duygularımla tebrik ediyorum. Bizim için gerçekten duygulu bir an. Geçmişte teknolojik gelişmeleri hep imrenerek izledik. Artık kendi yaptığımız teknolojilerle gurur duyuyoruz. Ülkemize, silahlı kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyoruz.

5 YIL GÖREV YAPACAK

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

Bu arada, İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde uzaya fırlatılacak.

METRE ALTI ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ KAMERA

Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı. Türkiye'de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.

İMECE'de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretildi. İMECE Projesi kapsamında uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi. İMECE uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneliyle katkı sağladı.

TSK’nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

Türkiye'ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydumuzun tasarımından üretimine, uzaya fırlatılışına kadar bütün aşamalarında emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyorum. Rabbime böyle bir başarıyı daha milletimize yaşatma imkanı verdiği için hamdediyorum.

"Uzay ve havacılık teknolojilerine yatırım yapmayı vazgeçilmez bir stratejik öncelik olarak görüyoruz"

Ülkemizi küresel teknoloji liginde en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz. Uzay ve havacılık teknolojilerine yatırım yapmayı vazgeçilmez bir stratejik öncelik olarak görüyoruz. Şu anda biçok gelişmiş ülke kritik ve stratejik önemde gördüğü uzay alanına yatırım yapıyor. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü, 2009'da 245 milya dolar iken, 2021'de 469 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar günden güne artıyor.

TSK’nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

"YETKİN İNSAN KAYNAĞIMIZIN YETİŞTİRİLMESİNE HIZ VERDİK"

Türkiye olarak biz de sürekli vites yükseltiyoruz. Son 20 yılda yaptığımız yatırımlara ilaveten milli uzay programımızı ilan ederek adeta hedeflerimize doğru koşmaya başladık. Uzman mühendislerimiz, güçlü sanayi kapasitemiz, sayıları giderek artan filiz şirketlerimiz, yetenekli bilim insanlarımız ve elbette en büyük güvence kaynağımız olan TEKNOFEST gençliği ile sağlam bir birikime sahibiz. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nün kurulması ile yetkin insan kaynağımızın yetiştirilmesine hız verdik.

Bundan 3 sene önce Türkiye Uzay Ajansı'nı kurarak uzay çalışmalarında farklı bir evreye geçtik. Hali hazırda kendi uydularımızı geliştirmekten ay yüzeyine araç göndermeye bir Türk vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna yolcu etmekten, uzay sanayii ekosistemine kadar her alanda ülkemizi hak ettiği konuma getirecek adımları birer birer atıyoruz. Bugüne kadar yörüngeye gönderdiğimiz 8 haberleşme uydumuzdan 3'ü görev süresini başarıyla tamamladı. Diğer 5 haberleşme uydumuz ise aktif olarak ülkemize hizmet ediyor. Bugün de ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü İMECE uydusunu Türkiye Yüzyılı'nın habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik.

TSK’nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

"TÜM DÜNYA COĞRAFYASINDN GÖRÜNTÜLER ELDE EDECEĞİZ"

İMECE uydusu ile bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık. Uçuş bilgisayarı ve haberleşme sistemleri gibi kritik uydu teknolojilerini yerli ve milli imkanlarla geliştirdik. Geliştirdiğimiz yüksek çözünürlüklü elektro optik kamera ile sadece Türkiye üzerinden değil, dünyanın herhangi bir coğrafyasından görüntüler elde edebileceğiz.

TSK'nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

"PEK ÇOK ALANDA GÖZÜMÜZ OLACAK"

İMECE uydusu görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye'nen en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. Bu proje ile gelecekte üretilecek milli yer gözlem uyduları için ihtiyaç duyulacak tüm alt yapı ve kabiliyetleri elde ettik. İMECE uydusu milli savunma, afet yönetimi, tarım, ormancılık, çevre ve şehircilik başta olmak üzere pek çok alanda gözümüz olacak. İMECE ile birlikte bugün uzaya milli kabiliyetlerle geliştirilen AKUP, CONNECTA T2-1, KILIÇSAT gibi başka uydular da gönderdik. Birileri teknolojiyi en basit sanal konferans bağlantıları ile araya dursun. Biz kritik teknolojileri üretip, ihraç edip hatta uzaya gönderiyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılı'nda onların hayallerinin bile ulaşamadığı daha nice hedefi nice projeyi gerçeğe dönüştürmeye devam edeceğiz. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum. Yüksek çözünürlüklü yerli ve milli uydumuz İMECE'nin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Emeği geçenleri ayrı ayrı tebrik ediyorum.

TSK'nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

5 YIL GÖREV YAPACAK

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

TSK'nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

KÜP UYDULARI DA AYNI ROKET İÇİNDE UZAYA FIRLATILDI

İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde uzaya fırlatıldı.

İMECE uydusunun uzaya fırlatılma anı kamerada | SON DAKİKA

TSK'nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

METRE ALTI ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ KAMERA

Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı. Türkiye'de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.

TSK'nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

YAZILIMLARI TÜBİTAK UZAY MÜHENDİSLERİ TARAFINDAN GELİŞTİRİLDİ

İMECE'de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretildi. İMECE Projesi kapsamında uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi. İMECE uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneliyle katkı sağladı.

TSK'nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

İHRACAT POTANSİYELİ

İMECE Projesi'nden elde edilen çıktılar, Türkiye'nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapı taşını oluşturacak. Bu projeyle sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanda yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.

TSK'nın keskin gözü olacak! İMECE uzaya fırlatıldı... Başkan Erdoğan: Türkiye Yüzyılı’nın habercisi

Haziran 2022'den itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE uydusu, şubatta fırlatma üssünün bulunduğu ABD'ye gönderilmişti.

İHRACAT POTANSİYELİ

İMECE Projesi'nden elde edilen çıktılar, Türkiye'nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapı taşını oluşturacak. Bu projeyle sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanda yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.

Haziran 2022'den itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE uydusu, şubatta fırlatma üssünün bulunduğu ABD'ye gönderilmişti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum