ABD'li dergiden 2. tur yorumu: Erdoğan'a 'diktatör' demeyi bırakın. Diktatörler ikinci tura kalmaz

'Erdoğan'a diktatör demeyi bırakın. Diktatörler ikinci tura kalmaz' başlıklı bir görüş yazısı kaleme alan batı medyası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı karalama kampanyalarına başvurulduğu ve algıya yönelik birtakım ifadeler kullanıldığını dile getirdi. ABD merkezli Newsweek dergisi, ikinci tura kalan 14 Mayıs seçimleriyle ilgili dikkat çekici bir analize imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Mayıs'ta düzenlenecek ikinci tura yüzde 49,5 ile ilk sırada gidiyor. 7'li koalisyonun cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun oy oranı ise yüzde 44,8.

ABD'li dergiden 2. tur yorumu: Erdoğan'a 'diktatör' demeyi bırakın. Diktatörler ikinci tura kalmaz
19 Mayıs 2023 - 01:51 - Güncelleme: 19 Mayıs 2023 - 15:40
ABD'li dergiden 2. tur yorumu: Erdoğan'a 'diktatör' demeyi bırakın. Diktatörler ikinci tura kalmaz
Giriş Tarihi: 18.05.2023  23:47 Güncelleme Tarihi: 19.05.2023 01:49
'Erdoğan'a diktatör demeyi bırakın. Diktatörler ikinci tura kalmaz' başlıklı bir görüş yazısı kaleme alan batı medyası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı karalama kampanyalarına başvurulduğu ve algıya yönelik birtakım ifadeler kullanıldığını dile getirdi, 

ABD'li dergiden 2. tur yorumu: Erdoğan'a 'diktatör' demeyi bırakın

ABD merkezli Newsweek dergisi, ikinci tura kalan 14 Mayıs seçimleriyle ilgili dikkat çekici bir analize imza attı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Mayıs'ta düzenlenecek ikinci tura yüzde 49,5 ile ilk sırada gidiyor. 7'li koalisyonun cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun oy oranı ise yüzde 44,8.

ABD'Lİ DERGİNİN ÇAĞRISI: DİKTATÖR DEMEKTEN VAZGEÇİN
Derginin "Erdoğan'a diktatör demeyi bırakın. Diktatörler ikinci tura kalmaz" başlıklı bir görüş yazısında, daha önce Erdoğan'a karşı karalama kampanyalarına başvurulduğu ve algıya yönelik birtakım ifadeler kullanıldığı anımsatıldı.


DEMOKRATİK YOLLARLA SEÇİLDİ

Batı medyasının Türkiye'de düzenlenen seçimlere inanmadığı, diğer taraftan "Erdoğan demokratik yollarla seçilmiş bir cumhurbaşkanı." hatırlatması da yapıldı. Yazının devamında şöyle denildi:

Bir diktatörlükte seçim sonuçlarını merakla bekleyen insanları bulamazsınız. Serbest seçimler her demokraside esastır. Ancak bu seçimlerin sonuçlarını kabul etmek, demokratik süreci korumanın en hayati parçasıdır.

Sonucu beğensek de beğenmesek de kazananı desteklesek de desteklemesek de kazanan yine kazanandır. Sonucu kınamak ve suçu dış müdahaleye yüklemek, sistemde yalnızca şüphe tohumları eker ve siyasi ayrışmayı artırır.

MUHALEFET İKTİDARA GELEN KADAR 'SEÇİMLER HİLELİ' DİYECEKLER

Diğer taraftan, günler sonra ikinci tur oylamanın yapılacağı belirtilerek, şöyle denildi:

Erdoğan'ın kazanması için ilave yüzde 1 oya ihtiyacı var. Muhalefetin, kazanması için ise yüzde 5'in üzerinde daha fazla oy alması gerekiyor. Batılı hükümetlerin ve onların medyasının, Türk halkının iradesine rağmen Türk muhalefeti iktidara gelene kadar Türkiye seçimlerini 'hileli' olarak adlandırmaya devam edeceği açık. Bu asılsız bir iddia.

Batı medyasında ton değişti: Erdoğan'a diktatör demeyi bırakın!

Giriş Tarihi: 18.05.2023  14:43 Güncelleme Tarihi: 18.05.2023  15:02

The Washington Post 'Erdoğan'ın izinden giden muhalefet, seçim sonrası acı gerçekle yüzleşiyor' derken, Politico 'Batı Erdoğan'la nasıl yaşaması gerektiğini öğrenmek zorunda kalabilir' başlığını attı.

Batı medyasında ton değişti: Erdoğana diktatör demeyi bırakın

Türkiye ve yurt dışında 64 milyonu aşkın seçmen 28 Mayıs'taki ikinci turu beklerken, uluslararası medyanın seçimlere ilgisi hız kesmiyor. Amerikan The Washington Post, 'Erdoğan'ın izinden giden muhalefet, seçim sonrası acı gerçekle yüzleşiyor' başlıklı haberinde 14 Mayıs'tan önce yapılan anketleri hatırlatıyor.

Anketlerin muhalif bloğun adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu önde gösterdiğini ancak nihai sonuçta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık beş puanlık bir galibiyet elde ettiğini kaydeden The Washington Post, şu ifadeleri kullandı:

"Seçim öncesi, Kılıçdaroğlu'nun partisinde daha popüler veya karizmatik adaylar olduğu da göz önüne alındığında, muhalefet liderinin Erdoğan'a karşı yarışacak en iyi aday olup olmadığı ciddi tartışmalar yaşanmasına sebep oldu."

POLITICO: İKİNCİ TURUN SONUCU NE OLURSA OLSUN

Amerikan Politico dergisindeki analizin başlığı, 'Batı Erdoğan'la nasıl yaşaması gerektiğini öğrenmek zorunda kalabilir' oldu. Nathalie Tocci imzalı analizde, ikinci tur öncesinde Erdoğan'ın rüzgarı arkasına aldığını belirtip ilk turdaki sonuçların muhalif kanatta beklentileri karşılamadığı kaydedildi.

 

"Türkiye seçimleri, desteği hak eden bir toplumun demokratik dayanıklılığını ortaya koyuyor ancak aynı zamanda bize otoriter popülizmin direnci hakkında da bir şeyler söylüyor" diyen Nathalie Tocci, devamında şu ifadelere yer verdi:

Batı medyasında ton değişti: Erdoğana diktatör demeyi bırakın

"90 milyona yakın nüfusa sahip bir ülkede yüzde 89'luk seçim katılımı, çoğu liberal demokrasiyi utandıran bir seçim sonucu. Ancak Vladimir Putin'in Rusya'sında, Xi Jinping'in Çin'inde veya Abdülfettah Sisi'nin Mısır'ında ikinci tur seçim hayal etmek pek mümkün değil. Türk siyasi sistemi demokratik olmasa da, Türk toplumu tüm dünyada takdir edilmesi gereken bir demokratik direnç gösterdi. İkinci turun sonucu ne olursa olsun, bu üzerinde düşünmeyi hak ediyor."

İlk tur sonuçlarına ve ikinci turdaki ihtimallere değinen analiz, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turunda yüzde 49,5'lik paya sahip olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rüzgarı artık arkasına almış konumda. Birinci turun milliyetçi adayı Sinan Oğan'ın yüzde 5'lik oylarının tamamı olmasa da bir kısmı görevdeki liderin eline geçerse bu, muhalefet adayı Kılıçdaroğlu'na karşı açık bir galibiyet olacaktır. Bu sonuçların muhalefetin beklentilerinin çok altında kaldığı doğru. Anketörler daha önce Erdoğan'ın dayanma gücünü hafife alırken, bu sefer sonucun farklı olacağını düşünenlerin sayısı hayli fazlaydı.

'ERDOĞAN'A DİKTATÖR DEMEYİ BIRAKIN'

Amerikan Newsweek dergisindeki analiz, 'Erdoğan'a diktatör demeyi bırakın. Diktatörler ikinci tura gitmez' başlığıyla yayımlandı. Asaad Sam Hanna imzalı analizde ilk turda iki adayın da yüzde 50'ye ulaşamadığı belirtildi, seçimden önce Batı medyasında atılan başlıklar hatırlatıldı. Türkiye'nin bir Batı demokrasisi olmadığını, bir Ortadoğu demokrasisi olduğunu savunan yazar Hanna, ülkenin komşularında yapılan seçimlerin yüzde 80 ya da 90'la iktidar lehine sonuçlandığını kaydetti.

Batı medyasında ton değişti: Erdoğana diktatör demeyi bırakın

 

SEÇİMLERE MÜDAHALE İMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Muhalefetin dile getirdiği Rusya'nın seçimlere müdahele ettiği yönündeki iddiaları da hatırlatan analiz, buna karşın Ankara'daki ABD Büyükelçisi'nin yalnızca muhalefet adayı Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü vurguladı. Yazara göre, seçimlere müdahale iması gerçeği yansıtmıyor, Batılı ülkelerden gelen yorumlar ise bir kendini beğenmişliği yansıtıyor.

Türkiye'de hem iktidar hem de muhalefetin görkemli seçim kampanyalarına insanların heyecanla katıldığını aktaran Asaad Sam Hanna, diktatörlüklerde ise insanların seçim sonuçlarını heyecanla beklemediğini yazdı.

AL JAZEERA: İVME ERDOĞAN'DAN YANA

'Erdoğan ikinci tur seçimlerde destekçilerine 'daha büyük zafer' sözü verdi' diyen Al Jazeera, Türk liderin şu ana kadar yürüttüğü seçim kampanyasının, milliyetçi ve muhafazakar kesimin desteğini arttırmak için tasarlanmış kilit alanlara odaklandığını bildirdi:

"Ekonomik kriz, Şubat ayındaki depremlere yönelik eleştiriler ve ana rakibinin kazandığını gösteren kamuoyu anketlerine rağmen, Türkiye lideri büyük ölçüde galip geldi. 28 Mayıs'ta muhalefet lideri Kılıçdaroğlu'na karşı ikinci turda karşı karşıya gelecek olsa da, ivme Türkiye'nin seçim kazanma konusunda en parlak siyasetçi olan Erdoğan'dan yana görünüyor."

Batı medyası Türk seçimlerinden dersini aldı!

Batı medyası Türk seçimlerinden dersini aldı!Haberi Görüntüle

Dünya medyası Türkiye seçimini manşetten verdi! Economist'ten geri adım

Dünya medyası Türkiye seçimini manşetten verdi! Economist'ten geri adımHaberi Görüntüle


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum